3 Ιουν 2015

Σφραγίστηκαν οι επιχειρήσεις ενοικίασης ποδηλάτων στα Πριγκιπόννησα

Σύμφωνα με το blog Adalar Postasi, τουλάχιστον από τις 22 έως 26 Μαΐου σφραγίσθηκαν οι "επιχειρήσεις" που νοικιάζουν ποδήλατα στα Πριγκηπόνησα από τη Δημαρχεία Νήσων. Σύμφωνα με την αρμένικη Agos, ο συνολικός πληθυσμός των νησιών αυτών του Μαρμαρά τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε χρόνο, φθάνει τους 20.000 (τουλάχιστον).





Αν υπολογιστεί σε αυτό η κανονική επιδρομή των λαϊκών τάξεων της Πόλης καταγομένων εκ της Ανατολίας τα ΣαββατοΚύριακα τουλάχιστον, πολυπληθών φασαριόζων Αράβων, μεσανατολιτών, Ελλαδιτών κλπ τουριστών καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πέφτει καρφίτσα αρκετές ώρες την ημέρα ειδικά στη Πρίγκηπο που είναι πιο "τουριστική". Πολύ από αυτούς, δεν έχουν δει καν -που λέει ο λόγος- ποδήλατο πράγμα ανησυχητικό πόσο μάλλον όταν θέλουν να το οδηγήσουν κιόλας ή ακόμη χειρότερα, να μάθουν στο νησί να οδηγούν μέσα σε 1 μέρα.



Η Agos και το Adalar postasi αναφέρουν πολλούς τραυματίες κάθε καλοκαίρι από ατζαμήδες ποδηλάτες, ακόμη και έναν τουλάχιστον Ιρανό νεκρό, όλα λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης πληθώρας μαγαζακίων που νοικιάζουν ποδήλατα εδώ κι εκεί στα Πριγκηπόνησα. Για αυτό και πάρθηκαν τον Ιανουάριο ορισμένες αποφάσεις ελέγχου της κατάστασης, που όμως φαίνεται δυσαρέστησαν τους "επιχειρηματίες" και δεν της εφάρμοσαν ή δήλωσαν ότι δεν θα το κάνουν.

Οπότε συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης (υπήρχε "λόγος" προφανώς), όπως λέει το μπλογκ, οι αρχές σφράγισαν τα ποδηλατάδικα. Άγνωστο σε μένα για πόσο καιρό, κι αν έβαλαν χέρι και στα ποδήλατα, και αν υπήρξαν πρόστιμα.

Εδώ να διευκρινίσω μερικά πράματα μια που για πάνω από 10 χρόνια έχω παραθερίσει στη Χάλκη και μετά είδα τα χάλια της τα τελευταία χρόνια. Μικρός, έμαθα ποδήλατο στη Χάλκη. Μου έμαθε ο θείος μου, σιγά-σιγά και φυσιολογικά. Σε μη πολυσύχναστους δρόμους.Όταν δεν υπήρχαν οι σημερινές ορδές των επισκεπτών που εκτός των άλλων, θέλουν να κάνουν και πικνίκ και λερώνουν γη, θάλασσα και τα αυτιά μας.

Δεύτερον, η ποδηλασία, πολύ λογικά, απαγορευόταν στο Και στη Χάλκη, στην παραλία όπου είχαμε το πήγαινε έλα του κόσμου μπροστά στις καφετέριες (καζίνα τα λέγαμε). αντίθετα δηλαδή από αυτή την ανοησία της πράξης του δημάρχου Π. Φαλήρου που επιτρέπει ποδήλατα σε στενό πεζοδρόμιο συν τις μοτοσυκλέτες κι...άλλα οχήματα του Δήμου του.

Τρίτον, στα Πριγκηπόνησα ΙΧ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν. ΔΧ κυκλοφορούν μόνο τα στρατιωτικά, πυροσβεστικά, αστυνομικά και οι σκουπιδιάρηδες. Κανονικά, έπρεπε να υπάρξει περιορισμός κι εδώ ενώ αντιθέτως αυτά τα οχήματα μάλλον αυξήθηκαν.

Όπως άλλωστε έχω γράψει άλλη φορά, στη Χάλκη τα νερά ήταν καθαρά για μπάνιο. Και τζάμπα. Τώρα είναι χάλια και με λεφτά. Ειλικρινά, ούτε το γύρο του Ομικρον χωρίς να πληρώσεις...εισητήριο δεν κάνεις. Όλα περιφραγμένα από γνωστά και άγνωστα συμφέροντα και κάστες.

Άλλη μια λαίλαπα είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα. αν δεν το ξέρετε κάνουν τραγικό θόρυβο ειδικά σε ήσυχο νησί. Αν ο μπακάλης, μανάβης, νερουλάς έχουν από ένα τέτοιο, συν οι κάτοικοι το κατέχουν το σπορ, πλέον καταλαβαίνεις φασαρία. Παλιά είχαμε μόνο τις αλογάμαξες και τα ιδιόκτητα ποδήλατα ορισμένων.

Για τις αλογάμαξες πρόσφατα υπήρχαν σκέψεις από φιλόζωους να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά αμάξια. Ευτυχώς που δεν έγινε. Καλύτερα ένας πολύ αυστηρός έλεγχος και πρόστιμα σε αμαξάδες που κακοποιούν άλογα. αλλά κι αυτοί κάσταείναι.

Να δούμε η νέα κάστα των ποδηλατάδων πως θα αντιδράσει τούτο το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου