30 Μαρ 2015

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια Πολίτικη (Tarator)

Σήμερα θα δούμε μια συνταγή της σως Tarator που ουσιαστικά είναι σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια όπου όμως διαφοροποιείται και μπαίνουν και άλλα υλικά όπως γιαούρτι* και λεμόνι. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι το να σερβίρει κανείς μπακαλιάρο με σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια (που πιο πολύ συνηθίζεται από τους Πολίτες) ή τηγανητά καλαμαράκια με ταρατόρ.

Tarator - CC BY 2.0, user Jule


*Να τονίσω ότι οι Κωνσταντινουπολίτες που ξέρω εγώ το φτιάχνουν χωρίς το γιαούρτι. Στο Λίβανο κλπ βάζουν και ταχίνι. Καλή ιδέα.



28 Μαρ 2015

Ομόφωνη δικαίωση της ΑΕΚ για το νέο γήπεδο

Οι φίλοι της ΑΕΚ πλέον μπορούν να κάνουν ελεύθερα όνειρα για το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το συμβούλιο της επικρατείας με ομόφωνη απόφαση απέρριψε τη προσφυγή του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και κάποιων κατοίκων που υποστήριζαν πως είναι αντισυνταγματική η  απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για την ανέγερση του γηπέδου.

Είναι μια ηθική δικαίωση για την ομάδα καθώς απορρίπτει το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούσαν, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα του ρυθμιστικού σχεδίου που έδινε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να χτίσει το γήπεδο όπως το είχε σχεδιάσει αλλά και περί βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.

Αγια Σοφιά

23 Μαρ 2015

Τζιά (Κέα) ένα μοναδικό Κυκλαδονήσι

Η Τζιά είναι το Δυτικότερο κατοικημένο  νησί των κυκλάδων, έχει έκταση 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 88 χιλιομέτρων. Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί ονομάστηκε Τζιά. Το όνομα Κέα προέρχεται από τον  ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί.

Κατά την αρχαιότητα στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός, υπάρχουν και σήμερα τμήματα από τα τείχη των 4 πόλεων καθώς και αρκετά ερείπια.   Στην Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών.

Στη Κέα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα.

Η Τζιά είναι ιδανική για εκδρομή του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους. Η  Κορησσία (Λιβάδι),  αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που δένει το καράβι που ξεκινά από το Λαύριο.  Το Βουρκάρι με την διάσημη μαρίνα για ιστιοπλοϊκά και όχι μόνο σκάφη είναι η ακριβότερη και πιο κοσμοπολίτικη περιοχή του νησιού.



20 Μαρ 2015

Eκλειψη ηλίου αύριο 20/3/2015, ζωντανή μετάδοση

Μερική έκλειψη ηλίου θα γίνει ορατή αύριο Παρασκευή 20/3/2015.

Η παρατήρηση της Μερικής Έκλειψης Ηλίου θα πραγματοποιηθεί με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10:39πμ και θα ολοκληρωθεί στις 12:49μμ.




13 Μαρ 2015

Στις Μέτρες της Ανατολικής Θράκης (Τσαταλτζάς)

Στην Ανατολική Θράκη, 65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι Μέτρες (Τσατάλτζα -Çatalca). Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Εργίσκη και ιδρυτής της ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Έργισκος γιος του Ποσειδώνα. Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει ότι κατά τους βυζαντινούς χρόνους ο στρατηγός Μέτρωνας σκοτώθηκε σε κάποια μάχη για να τη σώσει από τους εχθρούς της. Έτσι η Εργίσκη μετονομάστηκε σε Μέτρες.

Από εκεί περνούσε το  Αναστασιανό τείχος μήκους 93 χιλιομέτρων το οποίο ξεκινούσε από τον Εύξεινο Πόντο και κατέληγε στη Σηλυβρία (Silivri). Τον 17ο αιώνα η πόλη γνώρισε τη χρυσή εποχή της όταν ο Φερχάτ πασάς τη στόλισε με παλάτια, ένα τεκέ, ένα χαμάμ και ένα παζάρι που το ονόμασε Çatalburgaz.

Τα Αναστασιανά
 τείχη

2 Μαρ 2015

Κατάρ 2022 το "θανατηφόρο" μουντιάλ

Πολλά λέγονται για τη διοργάνωση του μουντιάλ στο Κατάρ το 2022, μετά τις αναφορές στο παγκόσμιο τύπο για χρηματισμό αξιωματούχων της FIFA προκειμένου να δοθεί η διοργάνωση στην Ντόχα.

Η μακέτα του σταδίου της Ντόχα

Οι Sunday Times γράφουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ο οποίος κατάγεται από το Κατάρ, δωροδόκησε πλήθος αξιωματούχων με ποσά που υπερβαίνουν τα 5.300.000. Παραθέτονται σωρεία από επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα και τραπεζικά εμβάσματα που αφορούν 10 μαύρα ταμεία προκειμένου να χρηματίσει 22 ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους.

Όμως αυτό είναι το λιγότερο. 1200 νεκροί εργάτες μέχρι στιγμής θάνατοι εργατών που αποδεικνύουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια του Κατάρ. Πολλές καταγγελίες που κάνουν λόγο για καθεστώς ομηρείας των μεταναστών και για καταναγκαστική εργασία κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου χωρίς νερό και τροφή, Υπολογίζεται πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 4.000 ως το τέλος των εργασιών, αφού μάλιστα οι 1200 έχουν δηλωθεί επίσημα και ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

12 υπερσύγχρονα στάδια κατασκευάζονται για το πρώτο μουντιάλ που θα γίνει χειμώνα, Δεκέμβριο μήνα γιατί το καλοκαίρι είναι αδύνατον να παιχτούν αγώνες στις θερμοκρασίες της Αραβικής Χερσονήσου. Οι περισσότερες μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης ζητούν τεράστιες αποζημιώσεις για τη ζημιά που θα πάθουν λόγο της μεγάλης διακοπής των πρωταθλημάτων.

Μήπως θα πρέπει ο πολιτισμένος κόσμος να μποϋκοτάρει αυτό το παγκόσμιο κύπελλο ;