Από τη Μάκρη της Λυκίας στη Νέα Μάκρη της Αττικής και το Λιβισι

Μάκρη της Μικράς Ασίας  ( Φέτιγιε ) ( Fethiye)


Μια πόλη πόλη με μεγάλη Ελληνική Κοινότητα (3.000 Έλληνες επί συνόλου 6.500 κατοίκων),  ανήκει στην επαρχία Μούγλων. Βρίσκεται στα όρια των ιστορικών περιοχών της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, της Λυκίας και της Καρίας

Πολλά από τα σπίτια των Ελλήνων για άγνωστο σε μένα λόγο σώζονται μέχρι σήμερα, όπως ήταν πριν από το 1922.Η Ιερά Μητρόπολη Μύρων Λυκίας εκδίδει και περιοδικό με τίτλο "Άγιος Νικόλαος των Μύρων"

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στέκει στο ύψωμα της πόλης και δεσπόζει σε όλη τη γύρω περιοχή.
Σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου έχει μετατραπεί σε κινηματογράφο!

Το Λιβίσι

Το Λιβίσι λίγα χιλιόμετρα απ τη Μάκρη, το εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Έλληνες έφυγαν για να βρουν νέα σπίτια στην Ελλάδα. Περίπου 2.000 γυναικόπαιδα (οι άντρες είχαν οδηγηθεί αιχμάλωτοι σε καταναγκαστικά έργα). Απο τότε παραμένει χωριό φάντασμα οι Τούρκοι που αντάλλαξαν τα σπίτια δεν έφτασαν ποτέ. Σήμερα ονομάζεται Καγιάκιοϊ


Κάποτε το χωριό είχε δικό του νοσοκομείο με πέντε γιατρούς, τρία φαρμακεία, δημοτικό σχολείο και βιβλιοθήκη. Πριν αρχίσουν οι διωγμοί οι Έλληνες ήταν 6.500 και μόνο 500 οι Τούρκοι.
Λιβίσι 


Οι κάτοικοι της Μάκρης και του γειτονικού Λιβισίου έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Μάκρη Αττικής και στο Νέο Λιβίσι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού.


Σήμερα η Φέτιγιε είναι από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Ο πληθυσμός της είναι 68.000 κάτοικοι.

Όποιος έχει παραπάνω πληροφορίες θα χαρούμε να τις δημοσιεύσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το αμάρτημα της μητρός μου, για μια παράσταση στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email