7 Μαρ 2016

Η 3η γέφυρα του Βοσπόρου είναι έτοιμη (videos, photos)

Η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου ή αλλιώς η Γέφυρα Yavuz Sultan Selim (YSS) που ενώνει τρίτη φορά Ευρώπη και Ασία είναι σχεδόν έτοιμη, μια που στις 6 Μαρτίου σε μια τελετή που παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τοποθετήθηκε / συναρμολογήθηκε το τελευταίο κομμάτι της κρεμαστής γέφυρας.



Η 3η γέφυρα του Βοσπόρου φαίνεται ότι έχει διάφορε πρωτιές όπως για παράδειγμα, με τα 59 μέτρα πλάτος είναι η πιο πλατιά γέφυρα του κόσμου, με του ύψους πάνω από 320 μέτρα πύργο είναι η γέφυρα με το ψηλότερο πύργο στον κόσμο κλπ. Έχει 2 "πόδια", μια σε κάθε ηπειρο και μήκος 2.164 μέτρα. Θα περνάνε πάνω της μηχανοκίνητα οχήματα, τρένα υψηλής ταχύτητας και εμπορικές αμαξοστοιχίες.





Οι εργασίες ξεκίνησαν στη συμβολική ημερομηνία 29η Μαΐου του 2013 και η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον ερχόμενο Αύγουστο.





O Yavuz Sultan Selim (Σελίμ Α΄, 10 Οκτωβρίου 1470 - 22 Σεπτεμβρίου 1520) ήταν Οθωμανός Σουλτάνος, όπου γιαβούζ = σκληρός. Ήταν εγγονός του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή κι ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.





Το έργο, είναι κρίκος σε μια αλυσίδα έργων της τελευταίας περιόδου, για μερικά από τα οποία γράψαμε:



Πηγές
--------
 https://www.wikiwand.com/el/%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BC_%CE%91%CE%84
https://www.wikiwand.com/tr/Yavuz_Sultan_Selim_K%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC
http://www.koprufotograflari.com/
http://www.3kopru.com/basin/projegorselleri
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160306_kopru_toren

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου