Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η 3η γέφυρα του Βοσπόρου είναι έτοιμη (videos, photos)

Η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου ή αλλιώς η Γέφυρα Yavuz Sultan Selim (YSS) που ενώνει τρίτη φορά Ευρώπη και Ασία είναι σχεδόν έτοιμη, μια που στις 6 Μαρτίου σε μια τελετή που παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τοποθετήθηκε / συναρμολογήθηκε το τελευταίο κομμάτι της κρεμαστής γέφυρας.Η 3η γέφυρα του Βοσπόρου φαίνεται ότι έχει διάφορε πρωτιές όπως για παράδειγμα, με τα 59 μέτρα πλάτος είναι η πιο πλατιά γέφυρα του κόσμου, με του ύψους πάνω από 320 μέτρα πύργο είναι η γέφυρα με το ψηλότερο πύργο στον κόσμο κλπ. Έχει 2 "πόδια", μια σε κάθε ηπειρο και μήκος 2.164 μέτρα. Θα περνάνε πάνω της μηχανοκίνητα οχήματα, τρένα υψηλής ταχύτητας και εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στη συμβολική ημερομηνία 29η Μαΐου του 2013 και η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον ερχόμενο Αύγουστο.

O Yavuz Sultan Selim (Σελίμ Α΄, 10 Οκτωβρίου 1470 - 22 Σεπτεμβρίου 1520) ήταν Οθωμανός Σουλτάνος, όπου γιαβούζ = σκληρός. Ήταν εγγονός του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή κι ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.

Το έργο, είναι κρίκος σε μια αλυσίδα έργων της τελευταίας περιόδου, για μερικά από τα οποία γράψαμε:Πηγές
--------
 https://www.wikiwand.com/el/%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BC_%CE%91%CE%84
https://www.wikiwand.com/tr/Yavuz_Sultan_Selim_K%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC
http://www.koprufotograflari.com/
http://www.3kopru.com/basin/projegorselleri
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160306_kopru_toren

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…