Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σιμιγδαλένιος χαλβάς Πολίτικος - γνήσιος

Η μάνα μου έφτιαχνε σιμιγδαλένιο χαλβά όταν ήμουν μικρός στην Κωνσταντινούπολη , με κουκουνάρια μέσα και γάλα, και θυμάμαι το καβούρδισμα. Όντας πλέον ζήσει περισσότερο στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία, αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί, ξαναθυμήθηκα τον σιμιγδαλένιο χαλβά της συγχωρεμένη σε ένα ταξίδι μου ως τουρίστας πια στη γειτονική χώρα.

Βασικά, ήταν Μάρτιος στα Ταταύλα, περιοχή που ναι μεν δεν είναι high-end πλούσια, έχει όμως όλων των ειδών τα μαγαζιά, εκατοντάδες, και πάρα πολλά εστιατόρια. Εκεί ζει και μεγάλο μέρος των Ρωμιών της Πόλης αλλά κι άλλοι χριστιανοί μαζί με Τούρκους φυσικά.


Πολίτικος Σιμιγδαλένιος χαλβάς και παγωτό
Πολίτικος Σιμιγδαλένιος Χαλβάς σερβιρισμένο εδώ με παγωτό, CC attr. share alike 4 Int. licence

Τέλος πάντων, σε ένα μαγειρείο / εστιατόριο, παρήγγειλα κεφτεδάκια και πιάζι φασόλια. Νομίζω, όπως το συνηθίζουν την τελευταία δεκαετία, αλκοόλ δεν σέρβιραν στο συγκεκριμένο μαγαζί. Ωραία γεύση, περιβάλλον και τιμές, αλλά θέλω να καταλήξω ότι στο τέλος του γεύματος μου έφεραν δωρεά ΖΕΣΤΟ σιμιγδαλένιο χαλβά. Συνηθίζεται στην Πόλη, στο τέλος ενός καλού γεύματος να τρως κανένα μπακλαβά τίποτα εκμέκ κανταίφ ή ακόμη και ζεστό κιουνεφέ. Πάντως δεν ήξερα 18 χρόνια στη Πόλη ότι σέρβιραν και ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Σας ενδιαφέρει: Χουνκιάρ Μπεγεντί



Άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε κάθε τέτοιο εστιατόριο, πρώτο πιάτο θα ήταν ζεστή σούπα με κόκκινες φακές, και το κιουνεφέ στο τέλος που το έφαγα πρώτη φορά το 2011, δεν ήξερα καν την ύπαρξη του. Έχει γίνει μόδα. Κι εδώ στην Ελλάδα στο Παλαιό Φάληρο στο Σαραϊλί στην Αγίου αλεξάνδρου βρίσκεις.

Οπότε, όταν με κέρασαν στο Φάληρο σιμιγδαλένιο χαλβά ζήτησα από την θεία Τίνα τη συνταγή και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας μαζί με την παραπάνω ιστορία.  Τέλειος ο χαλβας της μανας μου (Mike)

Σας ενδιαφέρει: Γνήσιο σπιτικό λαχματζούν

Συνταγή: Πολίτικος Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

Υλικά

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
250 γρ.  Μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο 
1 πακέτο κουκουνάρια
4,5 φλιτζάνια γάλα και 2 φλιτζάνια ζάχαρι για το σιρόπι

Εκτέλεση συνταγής χαλβά

Καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, το σιμιγδάλι, τα κουκουνάρια και το βούτυρο για περίπου 15 λεπτά.

Μετά τα πρώτα λεπτά, σε ένα άλλο μάτι της κουζίνας, φτιάχνουμε το σιρόπι. 

Μόλις δούμε ότι το κουκουνάρι αλλάζει λίγο χρώμα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας σε χαμηλωμένη φωτιά. Καλύπτουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα κι τοποθετούμε το καπάκι της.
Σε λίγο, σβήνουμε τελείως τη φωτιά κι το αφήνουμε λίγη ώρα έτσι.

Μπορούμε να το σερβίρουμε βάζοντας το σε μπολάκια  και μετά να το αναποδογυρίζουμε σε μερίδες ή όλο μαζί σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψάκι  και να κόβουμε φέτες (και στις δυο περιπτώσεις το πιέζουμε όσο μπορούμε). Μερικοί το τρώνε και σαν πιλάφι κατευθείαν απ το σκεύος που φτιάχτηκε.

Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο διατηρείται εκτός ψυγείου για 4-5 μέρες.

 Διαβάστε και για άλλες συνταγές που γράψαμε μέχρι τώρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:



Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…