Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Google earth προσπαθεί να σώσει τον κόσμο

Όταν η Rebecca Moore πήρε στα χέρια της τον τοπογραφικό χάρτη γεμάτο κουκίδες, που την ενημέρωνε για ένα έργο που γινόταν κοντά στο σπίτι της δέν έβγαλε κανένα νόημα.

Παρόλα αυτά δεν τον πέταξε.

Ήταν καλοκαίρι του 2005.

Η Rebecca προγραμματίστρια υπολογιστών άρχιζε να παίζει με προγράμματα ψηφιακής χαρτογράφησης. Το αγαπημένο της εργαλείο ήταν το Google earth με το οποίο μπορούσε να δει δορυφορικές απεικονίσεις της οικίας της, πραγματικές εικόνες της γης και ταυτόχρονα ενσωματωμένες τρισδιάστατες πληροφορίες που σου επιτρέπουν να πετάς μέσα στα τοπία σαν να είσαι σε ελικόπτερο.

Ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το προϊόν που προσελήφθη από τη Google σαν επικεφαλής τεχνικός για το συγκεκριμένο προϊόν.

Η πρώτη της εργασία που την παρουσίασε ενώπιον 300 γειτόνων της, αφορούσε υλοτομικές παρεμβάσεις μιας εταιρίας που προκαλούσαν διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσα πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Οι γείτονες μέσα σε λίγα λεπτά λέγανε σοκαρισμένοι ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό και ότι πρέπει να κινητοποιηθούν για να το σταματήσουν.

Μετά από αυτό πολλές περιβαλλοντικές ομάδες άρχισαν να ρωτάνε πώς θα χρησιμοποιούν το Google Earth για της δικές τους εκστρατείες.

Το μουσείο για το ολοκαύτωμα τις Washington χρησιμοποίησε το Google Earth για να γνωστοποιήσει πληροφορίες για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Η UNESCO για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνέυουν.

Η Moore με την ομάδα του Google Earth Outreach πηγε στον Αμαζόνιο να πληροφορήσει της φυλές για τη χρήση δορυφορικών εικόνων που θα εντοπίζουν παράνομη υλοτομία και δραστηριότητες εξόρυξης στη γη τους.

Έτσι το Google Earth έγινε όπλο για τη σωτηρία του πλανήτη.

περισσότερα στην ελευθεροτυπία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…