Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σπάνια θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών

Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, τα περισσότερα από αυτά είναι είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγο της ρύπανσης και της έλλειψης ενημέρωσης των ψαράδων .

Οι Φάλαινες φυσητήρες, Φώκαινες, Πτεροφάλαινες, δελφίνια κοινά, ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, Μεσογειακές Φώκιες, και ο ζιφιός για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα ξεκινώντας το ταξίδι μας στη θαλάσσια πανίδα της Ελλάδας.


Ο Ζιφιός


zifios
Είναι "μια φάλαινα με μορφή δελφινιού ή ένα δελφίνι σε μέγεθος φάλαινας". Έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το ζιφιό. Μερικοί τον αποκαλούν και φάλαινα με ράμφος.

Ο Ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) είναι ένα μεγάλο κήτος, που το συναντάμε στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου. Έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές ζιφιοί στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη. Το μήκος του φτάνει στα 4 ως 7 μέτρα και ζυγίζει 2 έως 4 τόνους. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 40 χρόνια.


Τρέφεται κυρίως με μεγάλα καλαμάρια και ζει σε θάλασσες με μεγάλα βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 1000 μέτρα . Ο ζιφιός αποφεύγει τον άνθρωπο και τα πλοία, είναι γενικά ντροπαλό ζώο. Τους ζιφιούς τους συναντάμε σε ολιγομελείς ομάδες και τους βλέπουμε κυρίως σε περιοχές που έχουν βαθιά θαλάσσια φαράγγια, όπως στό Νότιο Ιόνιο το Κρητικό πέλαγος και το Λιβυκό.

Τα περισσότερα στοιχεία για τον ζιφιό προέρχονται από εκβρασμούς πτωμάτων. Μπορεί να καταδυθεί για 30 μέχρι 60 λεπτά της ώρας με μια ανάσα. Μεγαλύτερη απειλή για τον ζιφιό φαίνεται πως αποτελεί η υποθαλάσσια ηχορύπανση από τη χρήση ορισμένων τύπων σόναρ γιατί όπως και άλλες φάλαινες έχει εξελιγμένο εγκέφαλο και σύνθετη ικανότητα επικοινωνίας. Οι πιο πολλοί θάνατοι ζιφιών σε ελληνικές θάλασσες, και γενικότερα, συμπίπτουν με περιόδους που γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση σόναρ.


Να σημειωθεί ότι ο ζιφιός δε μεταναστεύει όπως τα άλλα κητοειδή, αλλά είναι μόνιμος κάτοικος των θαλασσών μας. Σε διεθνές επίπεδο, ο ζιφιός προστατεύεται βάσει διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της οποιασδήποτε εκ προθέσεως παρενόχληση τους.

[wikipedia]
[image]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…