Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπόγειες πόλεις, τρωγλοδύτες, η μυστηριώδης Καππαδοκία η πατρίδα μου

Το παρακάτω άρθρο είναι του m.blanco

Η λέξη προέρχεται από τη Περσική
Κατπατούκα που σημαίνει "η χώρα των όμορφων αλόγων.

Καππαδοκία, γνωστή σε όλους σαν η πατρίδα του Αι Βασίλη.

Στην Καππαδοκία στο βιλαέτι του Ικονίου βρίσκετε και η Νεάπολη (Nevsehir) η πόλη που γεννήθηκε ο παππούς μου και κατάγεται η οικογένεια μου.
Η Νεάπολη ήταν έδρα "καζά" και ιδρύθηκε το 18ο αιώνα από το Δαμάτ Ιμπραήμ πασά.
Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Καισάριας.
Ακόμα και σήμερα η Ελληνική συνοικία της Νεάπολης διατηρείται σαν τουριστικό αξιοθέατο
Οι Έλληνες που ζούσαν εκεί μιλούσαν μία τουρκική διάλεκτο με αρχαίες Ελληνικές λέξεις και γράφανε με το Ελληνικό αλφάβητο. Η γλώσσα αυτή ονομάζεται "καραμανλήδικα".
Είναι απόγονοι των κατοίκων της αυτοκρατορίας της Νίκαιας και του σουλτανάτου του Ικονιου (Βυζαντινοί και Σελτζούκοι πολέμιοι των Οθωμανών ανακατεμένοι με χριστιανούς πρόσφυγες από ανατολικότερες επαρχίες )
Βορειοδυτικά της Νεάπολης βρίσκεται η Αραβισός που αργότερα ονομάστικε Γκιούλ-Σεχιρ (τριανταφυλλένια).Tα έθιμα των Ελλήνων της περιοχης θα τα διαβάσετε στο kappadokes.grΗ ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας χαρακτηρίζεται από την ιδιάζουσα γεωμορφολογία της με τις περιοχές που καλύπτονται με κωνικές εξάρσεις πορώδους βράχου. Οι βραχώδεις εξάρσεις άλλοτε έχουν ένα «απλό» πυραμιδοειδές σχήμα κι άλλοτε συνθέτουν απόκοσμα συμπλέγματα που τροφοδοτούσαν την λαϊκή φαντασία. Η σύσταση των βράχων, που φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 80 μέτρα, έδινε την δυνατότητα της δημιουργίας κλειστών χώρων με την εκμετάλλευση των σπηλαιωδών ανοιγμάτων και της λάξευσης του μαλακού βράχου. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονταν ολόκληρες υπόγειες εγκαταστάσεις που αντιστοιχούσαν σε κατοικίες φυγάδων και τρωγλοδυτών· υπήρχαν επίσης οικισμοί που είχαν κατοικίες μέσα στο βράχο εξ ολοκλήρου ή τμηματικά Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στους λαξευτούς χώρους διαμορφώθηκαν αξιοπρόσεκτες εκκλησίες και παρεκκλήσια

Στην περιοχή της Καππαδοκίας υπάρχουν και 36 υπόγειες πόλεις, πολλές απο αυτές έχουν συνήθως 8 με 9 υπόγειους ορόφους. Η πιο γνωστή που είναι και τουριστικός προορισμός είναι το Kaymakli. Tο Ozluce και το Mazikoy έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά επίσης.

Ανακαλύπτονται συνεχώς καινούργιες υπόγειες πόλεις το 1940 ήταν γνωστές μόνο οι 10

Αυτά τα κατασκευαστικά θαύματα είναι άγνωστο πότε έχουν κτιστεί και από ποιους.

Έχουν εκπληκτικά συστήματα εξαερισμού και ύδρευσης που ακόμα και σήμερα θα ήταν δύσκολη η κατασκευή τους. Μερικές από αυτές κατοικούνται μέχρι σήμερα.

Διαθέτουν στάβλους, οινοποιία, αποθήκες τροφίμων μέχρι και νεκροταφεία, η υπόγεια πόλη της Μαλακοπής πιστεύεται ότι φτάνει τους 20 ορόφους μέχρι τώρα οι ανασκαφές έχουν φτάσει στο 12ο οροφο

Η περιοχή από την εποχή των Χετταίων έχει δεχθεί εκατοντάδες επιδρομές από κάθε λογής βαρβάρους μέσα στις υπόγειες αυτές πόλεις οι κάτοικοι δεν γινόντουσαν αντιληπτοί και γλίτωναν τη σφαγή και τη λεηλασία.

πηγή: εγκυκλοπαίδεια μείζονος Ελληνισμού


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…