Η λέξη προέρχεται από τη Περσική
Κατπατούκα που σημαίνει "η χώρα των όμορφων αλόγων.
Καππαδοκία, γνωστή σε όλους σαν η πατρίδα του Αι Βασίλη.
Στην Καππαδοκία στο βιλαέτι του Ικονίου βρίσκετε και η Νεάπολη (Nevsehir) η πόλη που γεννήθηκε ο παππούς μου και κατάγεται η οικογένεια μου.
Η Νεάπολη ήταν έδρα "καζά" και ιδρύθηκε το 18ο αιώνα από το Δαμάτ Ιμπραήμ πασά.
Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Καισάριας.
Ακόμα και σήμερα η Ελληνική συνοικία της Νεάπολης διατηρείται σαν τουριστικό αξιοθέατο
Οι Έλληνες που ζούσαν εκεί μιλούσαν μία τουρκική διάλεκτο με αρχαίες Ελληνικές λέξεις και γράφανε με το Ελληνικό αλφάβητο. Η γλώσσα αυτή ονομάζεται "καραμανλήδικα".
Είναι απόγονοι των κατοίκων της αυτοκρατορίας της Νίκαιας και του σουλτανάτου του Ικονιου (Βυζαντινοί και Σελτζούκοι πολέμιοι των Οθωμανών ανακατεμένοι με χριστιανούς πρόσφυγες από ανατολικότερες επαρχίες )
Βορειοδυτικά της Νεάπολης βρίσκεται η Αραβισός που αργότερα ονομάστικε Γκιούλ-Σεχιρ (τριανταφυλλένια).
Tα έθιμα των Ελλήνων της περιοχης θα τα διαβάσετε στο kappadokes.gr
Η ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας χαρακτηρίζεται από την ιδιάζουσα γεωμορφολογία της με τις περιοχές που καλύπτονται με κωνικές εξάρσεις πορώδους βράχου. Οι βραχώδεις εξάρσεις άλλοτε έχουν ένα «απλό» πυραμιδοειδές σχήμα κι άλλοτε συνθέτουν απόκοσμα συμπλέγματα που τροφοδοτούσαν την λαϊκή φαντασία. Η σύσταση των βράχων, που φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 80 μέτρα, έδινε την δυνατότητα της δημιουργίας κλειστών χώρων με την εκμετάλλευση των σπηλαιωδών ανοιγμάτων και της λάξευσης του μαλακού βράχου. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονταν ολόκληρες υπόγειες εγκαταστάσεις που αντιστοιχούσαν σε κατοικίες φυγάδων και τρωγλοδυτών· υπήρχαν επίσης οικισμοί που είχαν κατοικίες μέσα στο βράχο εξ ολοκλήρου ή τμηματικά Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στους λαξευτούς χώρους διαμορφώθηκαν αξιοπρόσεκτες εκκλησίες και παρεκκλήσια
Στην περιοχή της Καππαδοκίας υπάρχουν και 36 υπόγειες πόλεις, πολλές απο αυτές έχουν συνήθως 8 με 9 υπόγειους ορόφους. Η πιο γνωστή που είναι και τουριστικός προορισμός είναι το Kaymakli. Tο Ozluce και το Mazikoy έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά επίσης.
Ανακαλύπτονται συνεχώς καινούργιες υπόγειες πόλεις το 1940 ήταν γνωστές μόνο οι 10
Αυτά τα κατασκευαστικά θαύματα είναι άγνωστο πότε έχουν κτιστεί και από ποιους.
Έχουν εκπληκτικά συστήματα εξαερισμού και ύδρευσης που ακόμα και σήμερα θα ήταν δύσκολη η κατασκευή τους. Μερικές από αυτές κατοικούνται μέχρι σήμερα.
Διαθέτουν στάβλους, οινοποιία, αποθήκες τροφίμων μέχρι και νεκροταφεία, η υπόγεια πόλη της Μαλακοπής πιστεύεται ότι φτάνει τους 20 ορόφους μέχρι τώρα οι ανασκαφές έχουν φτάσει στο 12ο οροφο
Η περιοχή από την εποχή των Χετταίων έχει δεχθεί εκατοντάδες επιδρομές από κάθε λογής βαρβάρους μέσα στις υπόγειες αυτές πόλεις οι κάτοικοι δεν γινόντουσαν αντιληπτοί και γλίτωναν τη σφαγή και τη λεηλασία.
καταπληκτικο θεμα
ΑπάντησηΔιαγραφήειχα ασχοληθει και εγω στο δευτερο μπλογκ μου με την ιστορικη ονομασια των περιοχων
πολυ ενδιαφεροντα ολα
κλαη συνεχεια
Πολύ ωραίες πληροφορίες. Επειδή κι εγώ κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια, έχω ένα μπλογκ για την Κων-πολη: www.eistinpolin.wordpress.com ...
ΑπάντησηΔιαγραφή