Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πληγές του φθινοπώρου - Πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "Πληγές του φθινοπώρου" είναι τη Δευτέρα 27 Απριλίου και η προβολές ξεκινάνε 30 Απριλίου στους κινηματογράφους.

Για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έχουν προσκληθεί να παραστούν όλοι οι βασικοί συντελεστές της.

Οι "Πληγές του Φθινοπώρου" ή αλλιώς "Φθινοπωρινή Οδύνη" όπως ήταν ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα, είναι μια Τουρκική παραγωγή με Τούρκους ηθοποιούς.

Η υπόθεση της ταινίας έχει να κάνει με τα "δικά" μας Σεπτεμβριανά. Τα γεγονότα δηλαδή που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955.

Τα Σεπτεμβριανά


«Σεπτεμβριανά» ονομάστηκαν τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όπου τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη από την τουρκική κυβέρνηση.
Τα «Σεπτεμβριανά» σηματοδότησαν την αρχή ενός ξεριζωμού για τον Ελληνισμό της Πόλης, παρόμοιο με αυτόν των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922.

Η Ντιλεκ Γκιουβέν και η νεώτερη ιστορική θεώρηση


Φυσικά, κι όπως απέδειξε με τη διδακτορική της διατριβή που αργότερα έκανε βιβλίο, η Dilek Guven, η προσπάθεια ομογενοποίησης του πολυεθνικού χαρακτήρα που κληρονόμησε η Κεμαλιστική εξουσία με στόχο ένα έθνος-κράτος βρίσκεται πίσω από τις βαθύτερες αιτίες του πογκρόμ.
Έπρεπε πάσει θυσία "καθαρόαιμοι" τούρκοι να αναλάβουν τα ηνία της παραγωγής και της οικονομικής ζωής του τόπου. Αυτό σήμαινε ότι "έπρεπε να γίνει κάτι" για αυτές τις μοιονότητες(και ειδικότερα την ελληνική" που είχαν τον έλεγχο τότε.
Αφού καθαρίστηκε η Ανατολία και οι Θράκη, με τα διάφορα γεγονότα και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των μειονωτικών πληθισμών από το 1920 μέχρι το 1934, μαζεύτηκαν οι πληθισμοί αυτοί(όσοι απέμειναν από αυτούς και δεν σκωτώθηκαν ή δεν εγκατέλειψαν τη χώρα) στην Κωνσταντινούπολη.
Προέκυψε λοιπόν καινούριο θέμα. "Πως να ξεφορτωθούμε κι αυτούς". Αυτό φαίνεται ολοκάθαρα σε απόρρυτη έκθεση του κόμματος τότε CHP(1946).

Πληγές του φθινοπώρου


Η ταινία λοιπόν "Πληγές του φθινοπώρου". ενώ θαυμάσια αποτυπώνει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, δηλαδή τα Σεπτεμβριανά(και τον έρωτα μιας ρωμιάς με έναν εθνικιστή τούρκο), μας τα χαλάει λίγο στην έμμεση αναφορά των αιτιών.
Δηλαδή αναμασά κατά κάποιο τρόπο την θέση ότι το Κυπριακό ήταν η αιτία για τον φανατισμό των εθνικιστών τούρκων, κι έτσι ανέλαβαν δράση". Ξέφυγε δηλαδή ο έλεγχος και έγιναν τα γεγονότα.

Πάντως θεωρώ ότι, η δημιουργία αυτής της εμπορικής ταινίας είναι ένα βήμα μπρος για τους Τούρκους. Μετά τα πάμπολλα άρθρα στις τούρκικες εφημερίδες που δημοσιεύονται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, τις τηλεοπτικές εκπομπές και σίριαλ και η μεγάλη οθόνη της Τουρκίας σπάει τα παλια ταμπού.
Όπως φάνηκε και από τη δημοφιλή εκπομπή του Παύλου Τσίμα "Έρευνα", που μεταδόθηκε από το MEGA και αφορούσε την προβολή της ταινίας στην Τουρκία και τον θόρυβο που δημιούργησε, πολλοί Τούρκοι αγνοούσαν τα γεγονότα αυτά, τα καταδίκαζαν και ζητούσαν συγνώμη από έναν λαό, με τον οποίο τους συνδέουν πολλά.

Οι συντελεστές Τομρίς Γκιριτλίογλου, Γιλμάζ Καρακογιουνλου και Ετιέν Μαχτσουπιάν


Πάντως η αρχή έγινε με το ίδιο ντουέτο, την σκηνοθέτιδα Τομρίς Γκιριτλίογλου και τον συγγραφέα Γιλμάζ Καρακογιουνλού στην ταινία "Το περιδέραιο της Salkim Hanim"--1999 σχετικά με την βαριά φορολογία που επέβαλαν to 1942 οι Τούρκοι-το varlik vergisi-και την πλήρωσαν ακριβά πάλι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ στο Google video, στα τούρκικα για να πάρετε μια γεύση(φυσικά δεν την έχω βάλει εγώ). Δεν ξέρω αν τη νοικιάζουν τα βίντεο κλαμπ κάντε μια προσπάθεια.
Ο Ετιέν Μαχτσουπιάν είναι ο τρίτος συντελεστής της ταινίας "Το περιδέραιο της Salkim Hanim", συγγραφέας του σενάριο και στην ταινία "Πληγές του φθινοπώρου".
Αρμενικής καταγωγής, είναι διευθυντής της αρμένικης εφημερίδας Agos που κυκλοφορεί με επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη. Διαβάζεται και από Τούρκους, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Χραντ Ντινκ.

Η εφημερίδα Agos


Το μοντέλο της Agos έχει ως εξής. Βγαίνει νομίζω μια φορά την εβδομάδα, στα τούρκικα ο κύριος κορμός της εφημερίδας(κανονική εφημερίδα με έγχρωμες φωτογραφίες, θέματα πολλά κλπ). Και ένα ένθετο αρμένικο. Δισέλιδο. Όπως δισέλιδη βγαίνει και η δικιά μας ιστορική Απογευματινή. Μόνο. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να ακολουθήσει κι απογευματινή τέτοιο μοντέλο; Να έχει πρόσβαση σε πολλούς τούρκους που θα την αγόραζαν;

Η "πόρνη" είναι Ελληνίδα ή Εβραία;Update: Τελικά η πόρνη, όπως μας λέει κι ο Βασίλης στα σχόλια, στο βιβλίο(τουλάχιστον στην ελληνική έκδοση του) στο οποίο βασίστηκε η ταινία είναι Εβραία (Εστέρ) ενώ στην ταινία παρουσιάζεται ως Ελληνίδα (Έλενα).
Update: Προστέθηκε το λινκ της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Karakoyunlu

Διάφορα άρθρα για την ταινία για επιπλέον...μελέτη

Παρουσίαση του βιβλίου που βασίστηκε η ταινία(Vassilis Online)

Ελεύθερος Τύπος της Κ. --Πληγές του φθινοπώρου--Τιμογιαννάκης

πρεμιερα village cinemas 30 Απριλίου με Φωτογραφικό υλικό

Το site της ταινίας

άρθρο στο 9.84


ιστολόγιο ειστηνπόλιν

licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…