Πάρκα της Αθήνας

Το πεδίο του Άρεως

Το πεδίο του Άρεως


Το πεδίο του Άρεως είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πράσινου στην πρωτεύουσα. Το όνομά του το πήρε από το Ρωμαϊκό Campus Martius.

Κατασκευάστηκε το 1934 για να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης του 1821.

Στην οδό των αγωνιστών του 21, έτσι λέγεται ένα τμήμα του πάρκου, υπάρχουν στη σειρά οι προτομές των πιο γνωστών ηρώων της επανάστασης.

Στην κυρίως είσοδο του άλσους, Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων βρίσκεται το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄πάνω στο άλογο του. Είναι ένα από τα λίγα μνημεία Έλληνα βασιλιά γιατί του αναγνωρίζεται από όλους το ότι σαν αρχιστράτηγος κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα, γι αυτό και τον αποκαλούν στρατηλάτη.

Ο ανδριάντας του έφιππου Κωνσταντίνου φιλοτεχνήθηκε το 1938.

Απο την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από το 1952, υπάρχει το μνημείο των πεσόντων Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς πάνω σε βάθρο.
Στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχει μνημείο του ιερού λόχου.

Οι κατασκευαστές του φρόντισαν σε όλα τα κομβικά σημεία του άλσους να υπάρχει θέα προς την Ακρόπολη.

Στα χρόνια του Όθωνα το Πεδίο του Άρεως φιλοξένησε τους στρατώνες του ιππικού.
Η περιοχή ήταν τόπος αναψυχής των Αθηναίων, κάτι σαν εξοχή.

Έχει ξεκινήσει σχέδιο ανάπλασης του Πεδίου. Τα έργα έχουν ως σκοπό να αποκτήσει το πάρκο περισσότερο πράσινο και να αλλάξει η παλαιά μορφή του καθώς και να περιφραχθεί.

Οι εργασίες θα δώσουν στο πάρκο πολλούς επιπλέον χώρους πρασίνου όπως ο επονομαζόμενος «Μινωικός Λαβύρινθος» ο οποίος θα είναι βοτανικός κήπος, δένδρων, θάμνων και λουλουδιών.

Ακόμα θα κατασκευαστεί υδάτινη διαδρομή με άφθονους πλατάνους και θα δημιουργηθεί και κατάλληλος χώρος για σκέιτμπορντ. Θα φυτευτούν περί τα 94.000 φυτά και δένδρα.
Πολλοί αντιδρούν στο θέμα της περίφραξης, πρόσφατα δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν κάποιοι ξήλωσαν τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί.


Θα ακολουθήσουν post και για άλλους χώρους πρασίνου της Αθήνας
ακολουθεί ο Εθνικός κήπος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Πάργα