Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάρκα της Αθήνας

Το πεδίο του Άρεως

Το πεδίο του Άρεως


Το πεδίο του Άρεως είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πράσινου στην πρωτεύουσα. Το όνομά του το πήρε από το Ρωμαϊκό Campus Martius.

Κατασκευάστηκε το 1934 για να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης του 1821.

Στην οδό των αγωνιστών του 21, έτσι λέγεται ένα τμήμα του πάρκου, υπάρχουν στη σειρά οι προτομές των πιο γνωστών ηρώων της επανάστασης.

Στην κυρίως είσοδο του άλσους, Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων βρίσκεται το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄πάνω στο άλογο του. Είναι ένα από τα λίγα μνημεία Έλληνα βασιλιά γιατί του αναγνωρίζεται από όλους το ότι σαν αρχιστράτηγος κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα, γι αυτό και τον αποκαλούν στρατηλάτη.

Ο ανδριάντας του έφιππου Κωνσταντίνου φιλοτεχνήθηκε το 1938.

Απο την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από το 1952, υπάρχει το μνημείο των πεσόντων Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς πάνω σε βάθρο.
Στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχει μνημείο του ιερού λόχου.

Οι κατασκευαστές του φρόντισαν σε όλα τα κομβικά σημεία του άλσους να υπάρχει θέα προς την Ακρόπολη.

Στα χρόνια του Όθωνα το Πεδίο του Άρεως φιλοξένησε τους στρατώνες του ιππικού.
Η περιοχή ήταν τόπος αναψυχής των Αθηναίων, κάτι σαν εξοχή.

Έχει ξεκινήσει σχέδιο ανάπλασης του Πεδίου. Τα έργα έχουν ως σκοπό να αποκτήσει το πάρκο περισσότερο πράσινο και να αλλάξει η παλαιά μορφή του καθώς και να περιφραχθεί.

Οι εργασίες θα δώσουν στο πάρκο πολλούς επιπλέον χώρους πρασίνου όπως ο επονομαζόμενος «Μινωικός Λαβύρινθος» ο οποίος θα είναι βοτανικός κήπος, δένδρων, θάμνων και λουλουδιών.

Ακόμα θα κατασκευαστεί υδάτινη διαδρομή με άφθονους πλατάνους και θα δημιουργηθεί και κατάλληλος χώρος για σκέιτμπορντ. Θα φυτευτούν περί τα 94.000 φυτά και δένδρα.
Πολλοί αντιδρούν στο θέμα της περίφραξης, πρόσφατα δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν κάποιοι ξήλωσαν τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί.


Θα ακολουθήσουν post και για άλλους χώρους πρασίνου της Αθήνας
ακολουθεί ο Εθνικός κήπος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…