13 Απρ 2010

Το γεφύρι της Πορτίτσας

Στην Πίνδο στο νομό Γρεβενών ανάμεσα στα βουνά του Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας από κάτω του κυλάνε τα παγωμένα νερά του Βενέτικου ποταμού που είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα.

Το γεφύρι που είναι δίτοξο κτίστηκε το 1743 με χρήματα που μαζεύτηκαν από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μ. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ’ αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς. Εδώ και λίγο καιρό κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που θα φτάνει ως το χωριό. Μια υπέροχη διαδρομή για πεζοπορία που ξεκινά από το καταπράσινο χωριό Ζάκας, περπατάς δίπλα σε ένα επιβλητικό φαράγγι που το ύψος του σου κόβει την ανάσα για να φτάσεις στη γέφυρα της Πορτίτσας.


Στο νομό Γρεβενών υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια και για τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς από την εποχή της τουρκοκρατίας γι αυτό μην απορήσετε αν δείτε λάκκους που έχουν σκάψει οι επίδοξοι χρυσοθήρες στην περιοχή γύρω από τα γεφύρια.

Μια επιλογή για διαμονή - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου