17 Φεβ 2016

Ο λόφος Camlica στην Κωνσταντινούπολη (Çamlıca Tepesi)

Ο λόφος Camlica στην Κωνσταντινούπολη (Çamlıca Tepesi) βρίσκεται στο Σκούταρι, στην ασιατική πλευρά της Πόλης και με ύψος 268 μέτρα είναι το υψηλότερο σημείο εδώ, έχοντας φοβερή θέα το Βόσπορο. Όταν αναφέρουν το λόφο Τσάμλιτζα, ουσιαστικά εννοούν το Buyuk Camlica. διότι δίπλα υπάρχει και ο λόφος Kucuk Camlica όπως σύντομα θα δούμε. Δείτε και τα δυο βίντεο.

Στο λόφο Camlica υπάρχει μεταξύ άλλων ένα οθωμανικού στιλ καφέ, ένα παραδοσιακό εστιατόριο και χώρος για πικνίκ.

Παρακάτω βλέπουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης που τράβηξα από το Yandex Panorama, των χαρτών yandex για την Πόλη για το οποίο έγραψα κι μόλις σας έδωσα σύνδεσμο. Περιηγηθείτε όλη την Κωνσταντινούπολη βήμα-βήμα σε στυλ Google Street View που έχουμε επιτέλους στην Ελλάδα όπως επίσης έγραψα.

Camlica Yandex Panorama screenshot


Υπάρχουν επίσης νομίζω 2 Live HD 24ωρες κάμερες Τσάμλιτζας του Δήμου. Ο σύνδεσμος οδηγεί στο άρθρο μου 35 Εκπληκτικές κάμερες στην Πόλη(Istanbul webcams).

Οι παρατηρητές πουλιών θα ξέρουν ότι μεγάλα αποδημητικά πτηνά που μεταναστεύουν από την Ευρώπη προς την Αφρική, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο συναντώνται στο Τσάμλιτζα.

Τα ονόματα των αρχοντικών της Τσαμλίτζα που βρίσκουμε εδώ είναι Sofa, Cihannüma, "Topkapı".

Flash Update: Çamlıca Camii

Όπως παρατήρησα τώρα,  προχωράνε εντατικά οι εργασίες στο χωρητικότητας περίπου 40.000 ατόμων τζαμί με 6 μιναρέδες, δηλαδή το μεγαλύτερο τζαμί στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας στο λόφο. Το Camlıca Camii . 



Çamlıca Tepesi Sosyal Tesisleri

Στο λόφο λοιπόν Buyuk Camlica υπάρχουν επίσης και εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης -ουσιαστικά ένα δημόσιο πάρκο- με την ονομασία Çamlıca Tepesi Sosyal Tesisleri (που εντάσσεται στις λεγόμενες κοινωνικές εγκαταστάσεις του Δήμου) όπου συναντά κανείς περίπτερα (kiosk), σιντριβάνια, "κήπους τσαγιού" (cafeteria), ιστορικά μνημεία, δέντρα, τα εστιατόρια, τα μονοπάτια πεζοπορίας, και πολύχρωμα λουλούδια. υπό τους ήχους κλασικής τουρκικής μουσικής, οι επισκέπτες μπορούν να δειπνήσουν ή να πιείτε τούρκικο τσάι σε μικρό ποτήρι, έχοντας σαν θέα το νότιο τμήμα του Βοσπόρου και το στόμιο του Χρυσού Κέρατος.


Το δημόσιο πάρκο στο Λόφο Τσάμλιτζα
Το δημόσιο πάρκο στο Λόφο Τσάμλιτζα & οι τουλίπες - CC BY 2.0 - Abdullah Muashi

Βασικά, ο λόγος που κανείς θα επισκεφτεί το λόφο είναι η υπέροχη θέα, το διάσημο ηλιοβασίλεμα, οι πολύχρωμες... τουλίπες -όπως θα δούμε- και το ρηλάξ σε ένα τέτοιο χώρο. Το άλσος αυτό έχει κι ένα παρατσούκλι όπως φαίνεται. ζευγάρια που μόλις έχουν παντρευτεί, με τη νύφη με το νυφικό, επισκέπτονται συχνά το λόφο και βγάζουν φωτογραφίες και selfie υποθέτω. λόγω του φαινομένου αυτού ο λόφος camlica λέγεται από μερικούς και "Gelinler Tepesi" (ο λόφος των νυφών).


Ηλιοβασίλεμα στο λόφο Τσάμλιτζα
Ηλιοβασίλεμα στο λόφο Τσάμλιτζα Κωνσταντινούπολης - Saja B.S - CC BY-SA 2.0

Η θέα στο άλσος Camlica με την κρεμαστή γέφυρα στο βάθος - Dieter Titz -CC BY-SA 2.0

Εστιατόριο στο λόφο Τσάμλιτζα, Πόλη.
Υποθέτω το εστιατόριο / καφέ στο λόφο  - tuhfe - CC BY 2.0

Οι τουλίπες στο λόφο Camlica και το διεθνές φεστιβάλ τουλιπών


Πολύχρωμες τουλίπες στολίζουν το πάρκο

Στο 10ο Φεστιβάλ Τουλίπας Κωνσταντινούπολης του 2015 τον Απρίλιο φυτεύτηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια τουλίπες  στο άλσος Εμίργκιαν. Το πάρκο Γκιουλχανέ και τα άλση Γίλντιζ, Μπέικοζ, Τσαμλίτζα, Φετχίπασα και Χιντίβ μεταμορφώθηκαν κυριολεκτικά σε πανδαισία χρωμάτων. Άρα, και φέτος ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει του του για το πότε τον Απρίλιο φέτος θα ξεκινήσει το φεστιβάλ και τα δρώμενα / πρόγραμμα του. Όταν γραφόταν το άρθρο δεν υπήρχαν πληροφορίες.

Kucuk Camlica


Δάσος στο Kucuk Camlica (τσαμ = πεύκο στα τούρκικα) -CC BY 2.0 -- Hasan Basri AKIRMAK

Ο λόφος Κιουτσούκ Τσάμλιτζα είναι λιγότερο δημοφιλής και καλυμμένος με δέντρα αν και η θέα πάλι είναι πολύ ωραία.

Youtube Camlica videos

Çamlıca Tepesi Belgeseli



Büyük Çamlıca Tepesi - Çamlıca Hill Istanbul Turkey 1080p βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου