Η Σινασός, μία μικρή κωμόπολη στα βάθη της Ανατολής, ένα από τα 4-5 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας, σήμερα ονομάζετε Μουσταφάπασά. Το όνομα της προέρχεται από το Σιμιτικό σιν που σημαίνει ήλιος και την κατάληξη άσσος, όπως Αλικαρνασσος, Παρνασσός, άρα Σινασός σημαίνει Ηλιούπολη.
Η παλαιότερη αναφορά για τη Σινασό βρίσκεται σ’ ένα οθωμανικό κατάστιχο του 1476. Την διοίκηση της κοινότητας ασκούσε η Δημογεροντία. Υπήρχε δηλαδή ένα είδος αυτονομίας.
Ανεπτυγμένη ήταν στη Σινασό η ελληνική παιδεία, το 1821 ο πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος ίδρυσε οκτατάξιο Ελληνικό σχολείο. Στη Σινασό μιλούσαν άπταιστα την ελληνική γλώσσα όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, μάθαιναν την Τουρκική σαν δεύτερη γλώσσα, η δε εκπαίδευση ήταν δωρεάν και υποχρεωτική για όλους.
Στη Σινασό υπήρχαν δύο εκκλησίες, η μία των Παμμέγιστων Ταξιαρχών και η άλλη Κωνσταντίνου και Ελένης, ένα μοναστήρι και περίπου 40 παρεκκλήσια. Μόνο ο ναός του Κων/νου και Ελένης υπάρχει σήμερα.
Οι Σινασίτες ήταν αγρότες και έμποροι. Περίφημα είναι τα αρχοντικά της Σινασού, με πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο σκαλίσματα, μαιάνδρους και τοιχογραφίες. 'Ενα τμήμα των σπιτιών ήταν σκαλισμένο στον μαλακό βράχο και το υπόλοιπο ήταν κτιστό. Από αυτά, 95 έχουν κριθεί διατηρητέα από το τουρκικό κράτος, ενώ ολόκληρος ο οικισμός χαρακτηρίσθηκε διατηρητέος από την UNESCO.
Ο Ελβετός ιστορικός Ανρύ Γκρεγκουάρ χαρακτήρησε τη Σινασό "εστία ελληνικής αναγέννησης στην Καππαδοκία".
Ο πληθυσμός της πριν από την Ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 ανερχόταν σε περίπου 3000 Έλληνες και 500 Τούρκους.
Οι πρόσφυγες από τη Σινασό πήγαν στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι ίδρυσαν τη Νέα Σινασό στην Εύβοια.
Η Νέα Σινασός είναι οικισμός που ανήκει στον Δήμο Ιστιαίας, έχει 611 κατοίκους. Είναι κτισμένη πάνω σε δύο λόφους, ήταν τσιφλίκι της οικογενείας Πετσάλη και το 1925 απαλλοτριώθηκε για να δοθεί στους πρόσφυγες.
update 4/2012
Εγκαίνια για την ανακαίνιση του Μοναστηριού του Αγ.Νικολάου του 10ου αιώνα στη Σινασό.
Το σωματείο των Σινασιτών, Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ, διοργανώνει εκδρομή στη Σινασό και τη Καππαδοκία ,από25 έως 30 Μαϊου 2012 με αφορμή τα εγκαίνια.
Πηγή wikipedia
Πηγή2 Ρίζες Ελλήνων ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας.
Φωτογραφία
omorfo
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν σινασίτης,θα μου επιτρέψεις μερικές παρεμβάσεις,προς διόρθωση του παραπάνω κειμένου.1)Η εκκλησία των Ταξιαρχών δεν υπάρχει σήμερα.2)..Σινασίτες και όχι σινασιώτες.3)Δεν είχαν έφορη τη γη τους,γι'αυτό και όλοι σχεδόν οι άντρες της Σινασού,πήγαιναν στην Πόλη,όπου με το εμπόριο γενικά και ειδικά του χαβιαριού,εγίνοντο εύποροι και 4)Υπάρχει Σωματείο Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ,στον Πειραιά ,Αλιπέδου 27-29,Τηλ.& Φαξ 210 4127736.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Κυριάκος Βλασιάδης:Διόρθωσα τις ανακρίβειες, για την εύφορη γή το βιβλίο που αναφέρεται σαν πηγή γράφει ακριβώς:"οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία την οποία ευνοούσαν τα εύφορα εδάφη". Μου έκανε και μένα εντύπωση γιατί γνωρίζω για τη γη της Καππαδοκίας αφού και γω κατάγομαι από τη Νεάπολη. Ο παππούς μου είχε πάει στη Πόλη και ήταν έμπορος, όπως και οι Σινασίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το σχόλιο, και τις παρεμβάσεις.