27 Αυγ 2010

Το ανάκτορο του Οδυσσέα

Σε μιαν από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη.

Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στο 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί τη φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι, με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Όουενς.

Η ομηρική Ιθάκη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από έναν αιώνα πάρα πολλούς επιστήμονες. Aλλοι την τοποθετούν στην Ιθάκη, άλλοι στην Κεφαλονιά. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld) στη Λευκάδα, αφιέρωσε μάλιστα τη ζωή του ψάχνοντας το νησί για να στηρίξει με ευρήματα τη θεωρία του, ο τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Γένι του Νυδριού. Άλλοι πιστεύουν πως η Ομηρική Ιθάκη είναι το νησάκι Ερεικούσα κοντά στην Κέρκυρα.



Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου