27 Σεπ 2010

Γαιδουράγκαθα το "Ελληνικό πετρέλαιο"

Χιλιάδες τόνοι αγριοαγγινάρας το γνωστό μας γαϊδουράγκαθο θα καλλιεργηθούν φέτος στο Θεσσαλικό κάμπο. Θα χρησιμοποιηθούν σαν στερεό καύσιμο για τη θέρμανση των δημοσίων κτιρίων.

"Ελληνικό πετρέλαιο" αποκαλούν το γαϊδουράγκαθο. Είναι μια από τις λεγόμενες ενεργειακές καλλιέργειες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομάζας η οποία στη συνέχεια μπορεί να λειτουργήσει ως καύσιμο. Η αγριοαγγινάρα είναι φυτό πολυετές, με υψηλές αποδόσεις της τάξεως των 2,5-3 τόνων/στρέμμα. Είναι φυτό προσαρμοσμένο στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι ότι αναπτύσσεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο και συνεπώς, αναπτύσσεται χωρίς πότισμα, με το νερό των βροχοπτώσεων.

Με λίγα λόγια σπέρνουν τα φυτά και για 8 τουλάχιστον χρόνια μαζεύουν τη σοδειά χωρίς καμιά άλλη περιποίηση. Δε χρειάζεται και ζιζανιοκτόνο γιατί είναι το ίδιο το φυτό ζιζάνιο.

Μάλιστα η είδηση ήρθε από την Κοζάνη: η ΔΕΗ θα κάνει χρήση στις μονάδες της στην περιοχή, βιομάζας που θα προέρχεται από καλλιέργειες αγριοαγγινάρας. Θα παραχθεί και ηλεκτρικό ρεύμα από το φυτό αυτό. Δίνονται και επιδοτήσεις στους αγρότες ύψους 860 χιλ. ευρώ.


Φωτογραφία και πληροφορίες για το φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου