16 Μαρ 2009

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

Βεντέτα ένα φαινόμενο που τρομάζει, προβληματίζει και φέρνει στο μυαλό πρωτόγονες καταστάσεις.

Έχει τις ρίζες της στη Μινωική εποχή ο Ροδαμάνθης είναι αυτός που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη όρισε το Δίκαιο της Ανταπόδοσης. Αν δεν πάθεις το ίδιο δεν θα μάθεις.

Επί τουρκοκρατίας ίσχυε το ισόποινο δηλαδή ο φονιάς πλήρωνε με τη ζωή του η με το χρηματικό αντάλλαγμα που ζητούσε η οικογένεια του θύματος για να ξεχάσει!
Δυστυχώς ορισμένοι συμπατριώτες μας νομίζουν ότι ζουν ακόμα στο μεσαίωνα.

Τα αρχικά των δύο οικογενειών που μετέχουν στη βεντέτα στο Κίσσαμο της Κρήτης ταιριάζουν με τα ονόματα της γνωστής ταινίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του θύματος της οικογένειας Κ. τσακώθηκε στο χωράφι με μέλος της οικογένειας Μ. που την τραυμάτισε με πέτρα στο κεφάλι. Και οι δύο ενημέρωσαν για το περιστατικό τις οικογένειές τους και μέσα σε λίγα λεπτά στο χωράφι βρέθηκαν δεκάδες συγγενείς και από τις δύο οικογένειες. Τα όπλα πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 25χρονου της οικογένειας Κ. και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων της οικογένειας Μ.

Στο νοσοκομείο τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέλη των Μ, μαχαίρωσαν τη μάνα του θύματος.
Η μάνα εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση καθώς έφερε τραύματα στο θώρακα και στην κοιλιά. Νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
Μαχαίρωσαν επίσης ελαφρά ένα άλλο μέλος των Κ.

Η Αστυνομία εκφράζει ευθέως φόβους για αναβίωση της βεντέτας ανάμεσα στα μέλη των δύο εμπλεκόμενων οικογενειών και έχει «ζώσει» το χωριό με ισχυρές δυνάμεις που φρουρούν σπίτια και σοκάκια.
Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο που αποφασίστηκε να μην τελεστεί χθες η κηδεία του 25χρονου, υπό τον φόβο νέας αιματοχυσίας.


Η βεντέτα των δύο οικογενειών κρατάει είκοσι χρόνια. Η αρχή του κακού έγινε το 1987 όταν ένα μέλος της οικογένειας Κ. σκότωσε μέλος της οικογένειας Μ.
Ο δράστης είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη. Το 1996 αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στο χωριό, όπου λίγες ημέρες μετά φέρεται να δολοφονήθηκε από τους δύο νεαρούς γιους του αποθανόντος.
Οι δύο νέαροί δικάστηκαν και αθωώθηκαν!!!


πηγές : ethnos.gr
madata.gr

2 σχόλια:

  1. Τώρα αν δεν είναι ανελευθερία και εμμονή αυτό , τι είναι;Λεβεντιά;Τόσες ζωές χαμένες μου θυμίζουν τον λαβύρινθο με τον μινώταυρο.Πότε θα καταλάβουν πως η ζωή είναι από μόνη της αξία που υπερβαίνει κάθε άλλη εκδοχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι θέμα παιδείας, έτσι έμαθαν.
    Ας ελπίζουμε οι επόμενες γενιές να κάνουν ένα βήμα εμπρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή