20 Απρ 2009

Σπήλαιο Θεοπετρας


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο της Θεόπετρας που βρίσκετε κοντά στα Τρίκαλα πριν καν πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια.
Ο Δήμαρχος Βασιλικής Βάιος Ζιάκας κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο το διαφημιστικό και πληροφοριακό φυλλάδιο που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος.
Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας ξεκίνησαν το 1987 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2007 οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου. Μέσα από τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν, φανερώθηκε μια προϊστορική θέση που κατοικήθηκε για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Οι τοπικοί παράγοντες είχαν εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας γιατί τα ευρήματα του σπηλαίου παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Αυστριακό ινστιτούτο στην Αθήνα χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές.
Οι παλαιότερες ηλικίες χρονολόγησης μαρτυρούν πως το σπήλαιο κατοικήθηκε κοντά στα 130.000 χρόνια πριν, ενώ συνέχισε να κατοικείται κατά περιόδους μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής εποχής (περίπου 4000 χρόνια π.Χ.).

Η Θεόπετρα είναι η μοναδική μέχρι σήμερα θέση στον Ελλαδικό χώρο που έχει να επιδείξει τόσο μεγάλη διάρκεια κατοίκησης κατά την προϊστορία ενώ τα ευρήματά της την καθιστούν μια από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις στη χώρα μας.


Από τις κλιματολογικές μελέτες που έγιναν στα ηζήματα του σπηλαίου αποκαλύφθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το κλίμα της εκάστοτε περιόδου που εναλλάχθηκε από θερμό σε ψυχρό και το αντίθετο, ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η ταύτιση ενός ψυχρού επεισοδίου με την ονομασία Νεότερη Δρυάς (Younger Dryas) που έλαβε χώρα περίπου 11.000 χρόνια πριν, και η Θεόπετρα αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο οποίο έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί.

Πέρα από τα γεωλογικά δεδομένα
στο σπήλαιο της Θεόπετρας αποκαλύφθηκαν τα πρώτα ανασκαφικά ευρήματα, όπως εργαλεία για το κυνήγι μεγάλων ζώων από καφέ πυριτόλιθο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου παρατηρήθηκαν έντονα ίχνη από εκτεταμένες πυρές, υπολείμματα από οστά; μεγάλων ζώων (σπηλαίας άρκτου, ελαφιού κ.α., ενώ συγκεντρώθηκαν και απανθρακωμένοι καρποί (αγριοαμυγδαλιά, αγριομπιζελιά κ.α. είδη που βλάσταιναν
εκείνη την εποχή).

Ακόμη, στο σπήλαιο της Θεόπετρας διαπιστώνεται ανθρώπινη δραστηριότητα
κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (35.000 - 30.000 μέχρι το 10.000
περίπου π.Χ.). Το κύριο χαρακτηριστικό σ' αυτή την εποχή είναι η μεταβολή στη
μορφή και στο μέγεθος των εργαλείων, τα οποία τώρα γίνονται αρκετά μικρότερα και
λεπτότερα.
Από το σύνολο των καμένων σπόρων στο σπήλαιο της Θεόπετρας στην
Ανώτερη Παλαιολιθική ξεχωρίζουν οι καρποί άγριας φακής, άγριου σταφυλιού,
βατόμουρου κ.α.
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτής της εποχής είναι η παρουσία
τμημάτων άψητου πηλού που δείχνει τις πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων να
κατασκευάσουν αντικείμενα από πηλό. Στον ίδιο χώρο παρατηρούνται κυκλικά αποτυπώματα που μπορούν να αποδοθούν σε σκεύη από φθαρτά υλικά (δέρμα, ξύλο). Επίσης αποκαλύφθηκε ο πρώτος σκελετός ανθρώπου που εξακολουθεί να είναι ο homo sapiens και ο οποίος με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης στα οστά χρονολογείται στα 14.500 χρόνια π.Χ.



πηγη η ερευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου