17 Μαΐ 2009

Τι είναι το RSS; Τι είναι Google Reader;

RSS feed iconΒλέπουμε ένα πορτοκαλί εικονίδιο στα blog που επισκεπτόμαστε. Συνήθως λέει "εγγραφή στο blog με RSS". Τι είναι RSS αλήθεια;

Αν κάνουμε κλικ στο εικονίδιο RSS("Really Simple Syndication"), για παράδειγμα εδώ στο blog, μας εμφανίζεται η παρακάτω σελίδα



RSS subscription
Τι βλέπουμε εδώ; Βλέπουμε μικρά πολύχρωμα "κουμπάκια" που γράφουν +Google, +MyYahoo κλπ.

Επίσης, βλέπουμε τα άρθρα που θα διαβάζουμε αν ήμαστε συνδρομητές στο blog.

Αν λοιπόν κάνουμε κλικ στο +Google οδηγούμαστε στην σελίδα αυτή


Add to Google
Μας προτρέπει να κάνουμε ένα από τα δυο: Ή θα γραφτούμε στο blog και θα το παρακολουθούμε μέσω Google Reader ή μέσω iGoogle.

Τι είναι Google Reader

Φανταστείτε το σαν ένα book reader.

Με το Google Reader λοιπόν, μπορούμε με την άνεση μας, χωρίς να πηγαίνουμε από blog σε blog να έχουμε όλα τα blog που είμαστε γραμμένοι μαζεμένα. Υπάρχει το μενού στην αριστερή στήλη, και μόλις επιλέξουμε ένα blog βλέπουμε όλα τα άρθρα του RSS feed του συγκεκριμένου blog.

Ο blogger, μπορεί να έχει επιλέξει να εμφανίζεται μια μόνο παράγραφος(και κάτι λίγα) στο RSS feed του για κάθε άρθρο του. Οπότε διαβάζουμε την παράγραφο και άν μας αρέσει κάνουμε κλικ και συνεχίζουμε το διάβασμα του υπόλοιπου άρθρου στο blog του. Να πως μοιάζει:


Google Reader interface
Υπάρχει λόγος που πολλοί επιλέγουν το short feed. Καροδοκούν οι λεγόμενοι scrapers kαι δεν θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιό εύκολη στέλνοντας όλο το άρθρο(τα οποία θα τα "μαζέψει αυτόματα από το feed).

Συνδρομή μέσω email

Για όσους δεν πολυ-συμπαθούν τη διαδικασία, πολλά blogs όπως το δικό μας προσφέρει δυνατότητα συνδρομής με email. Σας έρχονται δηλαδή τα άρθρα ένα ένα, μόλις δημοσιευτούν στο blog.

Μόνο μην ξεχνάτε, μόλις γράψετε τη διεύθυνση email σας και πατήσετε το κουμπί από κάτω, θα σας σταλεί αυτόματα email(Sotiris...) επιβεβαίωσης εγγραφής στο blog Είναι Αδύνατον. Μέσα στο μαιλ που είναι αναλυτικό και φιλικό έχει ένα σύνδεσμο ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ, και πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε κλικ(πατήσετε) ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δωρε΄'αν εγγραφή σας! Α, και είναι πιθανόν μερικές φορές αυτό το μαιλ να καταλήξει στα ανεπιθύμητα. 

Εδώ, είναι η ώρα νομίζω της δήλωσης μας ότι

"ούτε στο blog 'Είναι (α)δύνατον, ούτε και στο sotostips δεν δίνουμε και δεν πρόκειται να δώσουμε σε τρίτα πρόσωπα την διεύθυνση του email σας που μας εμπιστεύεστε!"


Εγγραφη με με email στο blog Ειναι Αδυνατον(γράψτε το email σας και κλικ στο Subscribe):


Delivere
d by FeedBurner

ή

 Εγγραφή στο blog με RSS


Δείτε και ένα πανέξυπνο video που εξηγεί με τον τρόπο του τι είναι RSS:

2 σχόλια:

  1. Χαίρετε!
    θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις σχετικά με τον google reader?
    Ο κάτοχος ενός blog στον blogger μπορεί με κάποιον τρόπο να αποκλείσει οι αναρτήσεις του να δημοισιεύονται στον google reader? Και αν μπορεί (ο κάτοχος blog στον blogger πάντα) να ελέγξει/γνωρίζει ποιοι διαβάζουν το blog του μέσω google reader και γενικότερα ποιοι έχουν εγγραφεί στα rrs του blog του;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αναρτήσεις του έχω την εντύπωση ότι δημοσιεύονται α)αν είναι συνδρομητής στο ίδιο του το μπλογκ β)κάνει κλικ στο μπλογκ του μέσα στο reader g)διαλέξει κάποιο άρθρο και πατήσει "μοιραστείτε". Επισης Μπορεί κανεις να δει τι μοιράζει δημόσια τώρα κάνοντας κλικ στο shared items στην αριστερη στηλη και μετά να διαλέξει όσα άρθρα δεν θέλει να μοιράζει και κλικ unshare.

    To πόσοι είναι γραμμένοι στο RSS feed του μπλογκ του μπορεί κάποιος να το δει αν πρώτα έχει ενεργοποιήσει μια υπηρεσία όπως η Feedburner( http://sotostips.blogspot.com/2010/06/feedburner-blog-1.html ) . Δεν ξέρω αν αυτή ήδη ενεργοποιείται αυτόματα από τη Google τώρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή