31 Ιουλ 2009

Τι είναι τα bokodes; Η πληροφορία σε νέες περιπέτειες.

Σχεδιασμένο να αντικαταστήσει τα barcodes, τα bokodes μπορούν να περιέχουν χιλιάδες φορές περισσότερες πληροφορίες από ότι αυτά.

Ένα bokode ουσιαστικά είναι μια ετικέτα, μια κουκκίδα διαμέτρου 3 mm, που μπορεί να επικολλάται πάνω σε κάποιο προϊόν(για να δίνει πληροφορίες στον πελάτη για το προϊόν), μια ταμπέλα μαγαζιού(πχ τι περιλαμβάνει το μενού), στον πίνακα σε μια παρουσίαση στην τάξη ή όπου αλλού είναι χρήσιμο.

Το καλό με τα bokodes είναι ο τρόπος που θα τα "διαβάζει" κανείς. Ενώ, όπως έχουμε δει πχ σε ένα σούπερ μάρκετ, τα barcodes διαβάζονται με ειδικό scanner φέρνοντας το μηχάνημα κοντά στο προϊόν, τα bokodes θα διαβάζονται και θα λαμβάνονται έτσι οι πληροφορίες που περιέχουν από απλή κάμερα, πχ κάμερα κινητού και από απόσταση κάποιων μέτρων.

Άλλο θετικό είναι ότι μπορεί να διαβαστούν από διαφορετικές γωνίες.

Το bokode αποτελείται από μια δίοδο εκπομπής φωτός (LED), η οποία καλύπτεται από μια μικροσκοπική μάσκα κι ένα φακό.

Οι πληροφορίες κωδικοποιούνται στο φως που περνά μέσω της μάσκας, η οποία έχει διαβαθμίσεις φωτεινότητας ανάλογα με την οπτική γωνία.

Τα bokodes αναπτύχθηκαν από την MIT Media Lab Camera Culture Group. Δείτε παρακάτω και το βίντεο που φτιάξανε.

Για όσους θα ανησυχήσουν για ζητήματα ιδιωτικότητας, αναφέρεται ότι αντίθετα με τα συστήματα RFID(που λεγόταν κάποτε ότι θα αντικαταστήσουν τα barcodes) τα bokodes μπορεί να καλυφθούν και να εμποδισθεί η μετάδοση της πληροφορίας. Η συνέχεια θα δείξει.

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου