4 Μαΐ 2010

Αναφιώτικα

Στα μέσα του 19ου αιώνα κτίστες από την Ανάφη που είχαν έρθει στην Αθήνα για την κατασκευή του παλατιού του Όθωνα, τη σημερινή βουλή, κατά άλλους, τους έφεραν με το ζόρι, βρήκαν ελεύθερη γη κάτω από τη ΒΑ πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Ο Όθωνας για να τελειώσει γρηγορότερα το παλάτι και να βοηθήσουν αργότερα στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας, παραχώρησε την περιοχή που είχαν ήδη εγκατασταθεί οι 2 πρώτες οικογένειες από την Ανάφη, σε όσους κτίστες, μαρμαράδες, ξυλουργούς κτλ, άφηναν το νησί τους και γινόταν μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας.

Anafiotika

Έτσι δημιουργήθηκαν τα Αναφιώτικα στη Πλάκα. Η ζωή στα νησιά ήταν δύσκολη, έτσι Αναφιώτες μα και άλλοι Κυκλαδίτες άρπαξαν την ευκαιρία για δωρεάν στέγη και συνεχή εργασία και μετοίκησαν στην Πλάκα.

Το συγκεκριμένο σημείο στη Πλάκα ήταν άδειο γιατί ο θρύλος λέει πως το μαντείο των Δελφών είχε δώσει εντολή να μη κατοικηθεί. Πρόσφυγες από τον πελοποννησιακό πόλεμο είχαν εγκατασταθεί εκεί και αργότερα επί τουρκοκρατίας εργάτες από την Αιθιοπία βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές.

Τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια, τα λευκά νησιώτικα σπιτάκια που είναι χτισμένα ανάμεσα στους βράχους και οι ανθοστολισμένες αυλές κάνουν τη γειτονιά αυτή της πλάκας μοναδική μέσα στη τσιμεντένια μεγαλούπολη.


Φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου