19 Ιουλ 2010

Αιγιάλη - Αμοργός

Δύο φορές έχω κάνει διακοπές στην Αιγιάλη και πέρασα και τις δύο υπέροχα. Η Αμοργός είναι το μόνο νησί εκτός της Κρήτης που έχει δύο λιμάνια που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά. Την Αιγιάλη και το κεντρικό λιμάνι του νησιού που είναι τα Κατάπολα.



Η Αιγιαλή αποτελείται από τρία πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, εξίσου όμορφα και γραφικά. Είναι κτισμένα στις πλαγιές του υψηλότερου βουνού της Αμοργού, του Κρικέλλου 820μ. Η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός, με την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών. Η Αιγιαλή έχει μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η Αιγιάλη με τους φιλόξενους κατοίκους και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας διαθέτει ένα πολύ καλό εξοπλισμένο κάμπιγκ, μα και κάθε είδους κατάλυμα. Αξίζει να μένεις εκεί και να κάνεις εκδρομές στο υπόλοιπο νησί.

Η περιοχή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στη θέση Βίγλα βρίσκονται τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης.

Η Αμοργός είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων έχει μακρόστενο σχήμα, από τη μία πλευρά είναι ορεινό και βραχώδες με άγρια γοητεία, από την άλλη οι καταπράσινες κοιλάδες, χαρίζουν στο νησί μια μοναδική ομορφιά.

Πρωτεύουσα της Αμοργού είναι η Χώρα μεσαιωνικός οικισμός που εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του και την καλοδιατηρημένη του αρχιτεκτονική, κτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων και γύρω από τον βράχο του Ενετικού Κάστρου. Απέχει 5 χλμ. από τα Κατάπολα.

Ένα από τα κυριώτερα αξιοθέατα του νησιού είναι η μονή της Χοζοβιώτισσας. Θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στα βράχια, σε υψόμετρο 300μ. από τη θάλασσα και είναι ορατό μόνο από το πέλαγος. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και διοργανώνεται πανηγύρι. Προσφέρεται φαγητό και γλυκό Αμοργιανό παστέλι, σε όλους τους επισκέπτες.

Στην παραλία της Αγίας Άννας γυρίστηκε η ταινία Απέραντο Γαλάζιο του Μπεσόν. Από τότε ο τουρισμός στο νησί της Αμοργού έχει ανεβεί κατακόρυφα.


Στο video βλέπετε τον όρμο της Αιγιάλης όπως φαίνεται από τα θολάρια.



wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου