10 Σεπ 2010

Τα μεγάλα εκπαιδευτήρια της Πόλης

Μεγάλη του γένους σχολή



Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε το 1454, μετά την άλωση της Πόλης ο Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος ζήτησε από τον φιλόσοφο Ματθαίο Καμαριώτη να να ανασυγκροτήσει την Πατριαρχική Ακαδημία. Έτσι δημιουργήθηκε η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Από τότε λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση στους Έλληνες και όχι μόνο μαθητές της. Μεταξύ των αποφοίτων της περιλαμβάνονται οι γόνοι των διαπρεπών Φαναριώτικων οικογενειών, πλήθος πατριαρχών και Ορθοδόξων Ιεραρχών ακόμα και πολιτικοί του Νέου Ελληνικού κράτους. Σήμερα λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 1881 ξεκίνησε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δημάδη, η κατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Κερατίου κόλπου. Ένα κτίριο σύμβολο του Ελληνισμού της Πόλης.

Wikipedia

Ζωγράφειο


Το Ζωγράφειο λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Το 1890 ο Χρηστάκης Ζωγράφος Έλληνας που ζούσε στο Παρίσι έδωσε 10.000 χρυσές λίρες και μαζί με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από έναν έρανο, η κοινότητα ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη την κατασκευή του κτιρίου. Έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το 1899 με πρώτο διευθυντής της Σχολής το Μιχαήλ Ι. Κεφάλα, το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους 9 αποφοίτους του. Μέχρι το 1955 είχε συνήθως γύρω στους 350 μαθητές, μα σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς. Το έτος 1998-1999 το Ζωγράφειο γίνεται μεικτό και δέχεται τις πρώτες μαθήτριες. Το Ζωγράφειο ήταν 12τάξιο δημοτικό, γυμνάσιο λύκειο μα το 1974 το δημοτικό έκλεισε.

Wikipedia

Ζάππειο Παρθεναγωγείο

Κοντά στην κεντρική Πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται το επιβλητικό Μέγαρο του Ζαππείου Παρθεναγωγείου.

Κωνσταντίνος Ζάππας ανταποκρίθηκε στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής του και ανέλαβε την χορηγία των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την ίδρυση ενός εκπαιδευτηρίου.
Το Σεπτέμβριο του 1875 γίνεται η έναρξη των μαθημάτων σε ενοικιασμένο κτήριο στην περιοχή Μνηματακίων της Πόλης. Το 1879 το Ζάππειο ανακηρύσσεται ισόβαθμο με το Αρσάκειο.

Το 1881 αρχίζει η ανέγερση του ιδιόκτητου κτηρίου του Παρθεναγωγείου με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, ο οποίος και θέτει το θεμέλιο λίθο. Το 1885 και σε πανηγυρικό κλίμα γίνονται τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς τετραόροφου κτηρίου, το οποίο φιλοξενεί ως οικότροφους μαθήτριες από τις Ελληνικές κοινότητες της Ανατολής και των Βαλκανικών χωρών.

Το 2000 το Ζάππειο Λύκειο έγινε μικτό και διαιρείται σε δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες: α) στην Πρωτοβάθμια (νηπιαγωγείο, δημοτικό) και β) στην Δευτεροβάθμια (γυμνάσιο, λύκειο). Οι 14 μαθητές του νηπιαγωγείου και οι 46 του δημοτικού, εκτός των κανονικών μαθημάτων τους, μαθαίνουν αγγλικά, γαλλικά και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

www.orthodoxia.gr

Εθνικό Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο του Φαναρίου


Το 1880 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ' ο μεγαλοπρεπείς θεμελείωσε το κτίριο του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου, λειτούργησε το 1882.

Το 2002, συμπληρώθηκαν εκατόν είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως. Στην Πόλη, η επέτειος αυτή πέρασε απαρατήρητη, αφού το ίδρυμα έπαυσε να δέχεται μαθήτριες, από το 1988.

Το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο συγχωνεύτηκε από το 1988, με τη Μεγάλη Σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου