17 Νοε 2010

Τα έργα Ρωμιών Αρχιτεκτόνων στην Πόλη

Έκθεση με θέμα «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης»

Ξεκινά στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη η πολυαναμενόμενη έκθεση για τους Ρωμιούς Αρχιτέκτονες της Πόλης. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό το έργο και οι ζωές των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Η συμβολή τους ουσιαστικά στο κτίσιμο ενός Ευρωπαϊκού προφίλ της Πόλης τον 19ο αιώνα και στις αρχές του εικοστού. Ενός προφίλ που και σήμερα ξεπροβάλλει και ξεχωρίζει μεγαλόπρεπα μέσα από την ασχήμια των σύγχρονων κτισμάτων της Πόλης σε περιοχές όπως το Πέρα για παράδειγμα.



Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες κτιρίων, σχέδια, μακέτες. Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου-καταλόγου της έκθεσης προετοιμασμένο από επιστήμονες σε τρεις γλώσσες(Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά). Η έκθεση «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης» θα φιλοξενηθεί μέχρι την 3η Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi). Μετά θα μετακομίσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου, στο Πέρα, στην λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου και θα παραμείνει από την 17η Δεκεμβρίου 2010 μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2011. Μετά από αυτήν την ημερομηνία θα την δούμε στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έχει ζητηθεί και από πόλεις του εξωτερικού.

Το πρότζεκτ εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες στην Κωνσταντινούπολη


Στην Πόλη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα περισσότερα κτίρια της είχαν κτιστεί από ξένους αρχιτέκτονες από το εξωτερικό, από λεβαντίνους αρχιτέκτονες που ζούσαν στην Πόλη καθώς και από μη μουσουλμάνους Οθωμανούς αρχιτέκτονες. Ειδικά η Ρωμιοί αρχιτέκτονες συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την οικοδόμηση.

Μεγάλη Σχολή
Μεγάλη Σχολή, Κωνσταντίνος Δημάδης


Αν κάτι χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες των ελληνορθόδοξων αρχιτεκτόνων είναι η πολυμορφία και πολυγλωσσία, κυριολεκτικά και μορφολογικά, διαφορές στυλ παρατηρούμε στο ίδιο αρχιτέκτονα ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών είτε δημόσιο είναι αυτό είτε ιδιώτες. Τα κτίρια αυτά ποίκιλλαν από Σχολεία, εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, κρατικά κτίρια μέχρι πολυκατοικίες...

Θεολογική Σχολή Χάλκης
Θεολογική Σχολή, Περικλής Φωτιάδης

Μεταξύ των Ρωμιών αρχιτεκτόνων υπάρχουν σημαντικά ονόματα όπως ο Βασιλάκης μπέης Ιωαννίδης ο οποίος είχε και τον τίτλο του "αρχιτέκτωνα του παλατιού"(architecte du palais impériale) και ο γιος του Γιάγκος Ιωαννίδης που είχε τον τίτλο"architecte en chef de S.M.I. le Sultan" οι οποίοι έχτισαν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ το 1880. Ο πρώτος ανέλαβε την οικοδόμηση του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου το 1879 και θεωρείται αρχιτέκτων του κτηρίου Διοίκησης της Υπηρεσίας Ναυτικού, στη παραλία του Κερατίου κόλπου. Ο δεύτερος ανέλαβε την ανέγερση του Ζαππείου Παρθεναγωγείου ως αρχιτέκτων. Ο Περικλής Φωτιάδης είναι ο αρχιτέκτονας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που χτίστηκε το 1880. Ο αρχιτέκτονας της Μεγάλου του Γένους Σχολής στο Φανάρι είναι ο Κωνσταντίνος Δημάδης. Ο τελευταίος έδωσε στην οικοδομή της Μεγάλης Σχολής τοξοειδές επίμηκες σχήμα που εξασφάλιζε πλήρη και άπλετο φωτισμό στις 25 αίθουσες που εβρίσκοντο κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς σε τρία επίπεδα καθώς και καλό αερισμό, στοχεία απαραίτητα για την στέγαση 500 και πλέον μαθητών. Και ο Α. Μανούσσος αρχιτέκτων του ξενοδοχείου Bristol το 1893 στο Τεπέμπασι(τωρινό κτίριο του Μουσείου του Πέρα)

Μουσείο Πέρα
Μουσείο Πέρα, Α. Μανούσσος

Ζάππειον, Κωνσταντινούπολη
Ζάππειον, Γιάγκος Ιωαννίδης
Αγία Τριάδα στην Πλατεία Ταξίμ
Αγία Τριάδα, Βασιλάκης Ιωαννίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου