24 Ιουλ 2011

Τήλος

τηλοςΗ Τήλος είναι το έβδομο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων. Έχει έκταση 62 τετρ. χιλιόμετρα και 533 κατοίκους.

Η Τήλος είναι κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή, γνωστά έχουν γίνει τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα των προϊστορικών ελεφάντων, των οποίων οι σκελετοί ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Ήταν μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και κατά τον Ηρόδοτο κάτοικοι της Τήλου μαζί με κατοίκους της Λίνδου εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και ίδρυσαν τη γνωστή πόλη Γέλας. Το 1948 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος.

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Κάστρο των Ιπποτών, όπου διασώζονται μόνο τα εξωτερικά τείχη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Χωριό. Στο Μεγάλο Χωριό ενδιαφέρον έχουν η Νεκρόπολη και το Μουσείο της Τήλου.

Στο Κάστρο της Αγιοσυκιάς, κάστρο του 15ου αιώνα μέσα υπάρχουν ερείπια παλιάς εκκλησίας. Πλούσιο σε κάστρα το νησί, μπορείτε να πάτε στο Μεσαιωνικό κάστρο της Μεσσαρίας, καθώς και στο Καστέλο.

Η Τήλος είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Ήριννας, σύγχρονης της Σαπφούς, η Ηριννα παίρνοντας έμπνευση από το υπέροχο φυσικό τοπίο ύμνησε την Τήλο. Κατά την κλασσική εποχή το νησί διέθετε το δικό του νομισματοκοπείο και ήταν γνωστό για τα αραχνοΰφαντα προϊόντα ρουχισμού και τα αρώματά του.
Αγ Παντελεήμων

Υπάρχουν και αξιόλογα μοναστήρια όπως το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τα Μοναστήρια Ταξιάρχη και Αγίου Αντωνίου. Ενδιαφέρουσα είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Πολίτισσας, που χτίσθηκε το 1879 και ανακαινίσθηκε το 1937.

Εκτός από την πρωτεύουσα το Μεγάλο Χωριό με το κάστρο που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, ο Αγ Αντώνιος με θέα στη Νίσυρο και στην Κω, είναι ένας μικρός οικισμός, με γραφική παραλία που φιλοξενεί ένα μικρό ψαρολίμανο.

Το χωριό των Λιβαδιών αγκαλιάζει ήσυχα την ακτή δίπλα στο λιμάνι στους πρόποδες των βουνών που υψώνονται πάνω από την παραλία του χωριού, απέναντι μόλις που διακρίνονται τα βουνά της Μικράς Ασίας. Σε μια μικρή κοιλάδα βρίσκεται η Έριστος, αποτελεί ένα ήσυχο απομακρυσμένο μέρος, ιδανικό για τους λάτρεις της απομόνωσης.



Για διαμονή και πρόσβαση το site του δήμου της Τήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου