22 Ιουν 2012

Εκδόσεις ιστός στην Κωνσταντινούπολη μετά από 50 χρόνια

Ο ρωμαίικος ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος «Ιστός» στην Κωνσταντινούπολη επαναλειτουργεί μετά από μισό αιώνα, εκδίδοντας βιβλία σχετικά με την Πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό και το σύγχρονο αστικό βίο.






Εκδοτικός Οίκος ιστός της Πόλης μετά από 50 χρόνια
Εκδοτικός Οίκος ιστός της Πόλης μετά από 50 χρόνια



 Συγκεκριμένα, ο «ιστός» ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τουρκικά καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις.Προφανώς είναι πολύ σημαντικό να έχουν πρόσβαση οι ανυχτόμυαλοι τούρκοι, και οι Πολίτες ανά τον κόσμο.

Ο Ιστός ιδρύθηκε το 2011 από Κωνσταντινουπολίτες και τούρκους. Ο σκοπός του είναι:
"Να συνεισφέρουν στις μελέτες για την ιστορία της πόλης, τον πολιτισμό και τη ζωή της, και να αναβιώνουν την αναστολή δεκάδες ετών εκδοτικής παράδοσης και να μην μένουν μόνο με τη νοσταλγία αλλά η συνεχιζόμενη πρακτική να υποκαταστήσει την νοσταλγία"

 και να καταστήσουν προσβάσιμα στους Τούρκους, μεταξύ άλλων, τα κλασικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας .

 Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Πολίτικου εκδοτικού οίκου Ιστός έγινε στις 4 Ιουνίου 2012 στο δημοτικό σχολείο Γαλατά, το οποίο δε λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών.

Μερικά έτοιμα προς πώληση βιβλία του Ιστού Κωνσταντινούπολης(παραγγελία από άλλο οίκο online):
  • Φαχισέ Τσίκα, Θωμάς Κοροβίνης. Μαρτυρία ηλικιωμένης γυναίκας από την Κερασούντα, της Ευθαλίας, η κατατρεγμένη ζωή της από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα. Τούρκικα.
  • Ασκητική -Salvatores Dei, Nίκος Καζαντζάκης. Η κλασική πραγματεία-μανιφέστο του Νίκου Καζαντζάκη, ταυτισμένη στο νού των περισσοτέρων με την επιτύμβια επιγραφή «δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος» Δίγλωσση έκδοση.
  • Οι Ρωμιοί της Πόλης– Το Παρόν και το Μέλλον, Σύλλογος Αποφοίτων Ζωγραφείου. Το συνέδριο «Συνάντηση στην Πόλη», τον Ιούλιο του 2006, καταγράφηκε στη συνείδηση όλων όσων συμμετείχαν σ αυτήν ως ένα ορόσημο στην πορεία της μειονότητας. Τούρκικα.

Άλλα έργα που βλέπω στη σελίδα του εκδοτικού οίκου Ιστός και μου έκαναν εντύπωση:
  • Μεταξύ Έθνους και Θρησκεύματος - η Τουρκορθόδοξη Εκκλησία, Φώτης Μπενλίσοϊ. τούρκικα.
  • Κατάλογος Κοινών Ελληνικών και Τουρκικών Λέξεων, Εκφράσεων και Παροιμιών, Ηρακλής Μήλλας. τούρκικα, ελληνικά
Video



Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί Κωνσταντινουπολίτικος διαδικτυακός ραδιοσταθμός από την εφημερίδα Ηχώ. Επίσης, προσωρινά σώθηκε η εφημερίδα μας Απογευματινή της Πόλης, γίνετε συνδρομητές θα σας έρχεται κάθε μέρα ως pdf αρχείο με email με λίγα λεφτά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου