8 Ιουλ 2012

Άγνωστη Ελλάδα : Φαρμακονήσι

Το Φαρμακονήσι είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Το λένε και Φαρμακούσα ή Φαρμακώ.

Ένα νησί 4ων τετραγωνικών χιλιομέτρων με 74 κατοίκους, άνυδρο και βραχώδες, που η χλωρίδα του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια, όπως επίσης και η πανίδα του. Το μόνο που αφθονεί στο νησί είναι οι αγροαρουραίοι και τα χταπόδια στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι της Κω έχουν ακούσει θρύλους πως ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί, πάνω στο οποίο υπάρχει η βάση αρχαίου ναού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Λέρου του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται 12 ν.μ. ΒΑ της Λέρου.

Υπάρχει όμως για το Φαρμακονήσι μια αρχαία ιστορία που έχει ενδιαφέρον. Ο Ιούλιος Καίσαρας το 74μ.Χ.σε νεαρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από Κίλικες πειρατές, "περί την Φαρμακούσαν νήσον" λέει ο Πλούταρχος. Όταν οι πειρατές ζήτησαν ως λύτρα είκοσι τάλαντα, αυτός εγέλασε διότι δεν γνώριζαν ποιόν συνέλαβαν, τους υποσχέθηκε πενήντα. Έμεινε στη Φαρμακούσσα αιχμάλωτος 38 ημέρες, χρησιμοποιώντας τους πειρατές ως ακροατές όσων έγραφε. Μόλις ήλθαν τα λύτρα από τη Μίλητο και ελευθερώθηκε, ο Καίσαρ αμέσως ναύλωσε πλοία από το λιμάνι της Μιλήτου ,κυνήγησε τους πειρατές, και αφού τους συνέλαβε ,τους έστειλε στο δεσμωτήριο της Περγάμου, όπου και τους σταύρωσε όλους.

Τελευταία το νησί έγινε γνωστό για τους πρόσφυγες που κατά λάθος έφτασαν εκεί και ναυάγησαν στις απόκρημνες ακτές με πολλά θύματα.

Οι Τούρκοι δημιουργούν συχνά επεισόδια στο Φαρμακονήσι.



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου