4 Μαρ 2013

Ποιά είναι η Οξυά που λέγεται Οξεία και αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Η Οξυά που το πραγματικό της όνομα είναι Οξεία είναι ένα πανέμορφο μεμονωμένο νησάκι περίπου 5.000 στρέμματα που βρίσκεται στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου  απέναντι από τις λιμνοθάλασσες Κόκκαλα και Πόρτο, που είναι συνέχεια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Στο βόρειο τμήμα καθώς και στο φυσικό λιμανάκι στο Δυτικό τμήμα της Οξειας όπως μπορείτε να δείτε αν μεγεθύνετε το χάρτη υπάρχουν ιχθυοτροφεία !!!!



Πάντως παρά το ότι η Οξεία είναι μεμονωμένη λένε πως ανήκει στις Νότιες Εχινάδες, όπως και τα Κύθηρα ανήκουν στα Επτάνησα.

Εκεί είναι και οι εκβολές του Αχελώου.



Λίγο βορειότερα από την Οξεία βρίσκονται οι Νότιες Εχινάδες δυό μικρά νησιά η Μάκρη και ο Βρωμόνας και ένας βράχος το Κουνέλι.

Αν ανέβουμε λίγο ακόμα στην είδοδο του κόλπου του Αστακού και απέναντι από το καταφύγειο άγριας ζωής Καντήλια -Βάλτη, βρίσκεται μια συστάδα από αρκετά νησιά, οι Βόρειες Εχινάδες ή Δρακονέρες, με μεγαλύτερα τον Πεταλά και τη Δρακονέρα και το Προβάτι, το Καρλονήσι, το Λαμπρινό, τη Σοφία, το Καλόγερο και τα μικροσκοπικά Τσακαλονήσι,  Πίστρο και Φίλιππο.

Προφανώς κάποιες από της Εχινάδες θα αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, για να συμπληρωθούν τα 6 νησιά που ακούγονται.

Μάλιστα αν η Οξεία στοιχίζει 5 εκατομμύρια και τα άλλα 5 μαζί μόνο 3,5, είμαι περίεργος να μάθω ποιά είναι αυτά.

Σωρός
Update:  Αυτός είναι ο Σωρος, ένα νησάκι από τη συστάδα Μόδια, που βρίσκονται μεταξύ των Βόρειων και των Νότιων Εχινάδων και αγόρασε ο Εμίρης από το λαϊκό βάρδο Τερλέγκα (ήμαρτον). Τώρα ο "βάρδος" λέει πως το 250 στρεμμάτων νησί που όπως έλεγε έχει και άδεια οικοδόμησης, δεν είναι δικό του (προφανώς για φορολογικούς λόγους, σίγουρα θα είναι στο όνομα κάποιας offshore.)

Οι Εχινάδες είναι σημαντικές λόγο της ιδιαίτερης πανίδας και της χλωρίδας τους γι αυτό και το ενδιαφέρον της ορνιθολογικής εταιρίας.

Να σημειωθεί πως οι Εχινάδες έχουν μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί εκεί έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου 7 Οκτωβρίου 1571, όταν ο ενωμένος χριστιανικός στόλος της Δύσης υπό την ηγεσία του Δον Χουάν του Αυστριακού κατατρόπωσε τον πανίσχυρο ως τότε Οθωμανικό στόλο   και είναι γεμάτες ναυάγια. 

 Κατά την Ελληνική μυθολογία οι Εχινάδες ήταν νύμφες που τιμωρήθηκαν από τον Αχελώο επειδή δεν τον υμνούσαν. Η τιμωρία τους ήταν να γίνουν νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου