24 Φεβ 2014

Μια τεράστια μυρμηγκούπολη μοντέλο για τον αποικισμό στο ηλιακό μας σύστημα

Μια πόλη για εκατομμύρια κατοίκους, με κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους, εξαερισμό, αποχέτευση για να φεύγει το βρόχινο νερό, μα και χωράφια που καλλιεργούν μύκητες, Φτιαγμένη από μυρμήγκια στη Βραζιλία. Η τεράστια αυτή φωλιά - πόλη, έχει βάθος 9 μέτρα και έκταση 47 τετραγωνικά μέτρα.

Ανάλογα με το μέγεθος των μυρμηγκιών είναι σαν μια ανθρώπινη πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Για να τη φτιάξουν μετακίνησαν 40 τόνους χώμα ! Η φωλιά ήταν εγκαταλελειμμένη, όταν την ανακάλυψαν, άγνωστο από πότε και την κατασκεύασαν τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες, ένα από τα πιο δυνατά και επιθετικά είδη.

 

Στις μελέτες για να κατασκευαστεί μια ανθρώπινη βάση στη Σελήνη και τον Άρη, κυρίως για το έδαφος του κόκκινου πλανήτη τα έντομα δίνουν την έμπνευση και λύσεις σε τεχνικά προβλήματα.
Μια μυρμηγκοφωλιά όπως αυτή στη Βραζιλία ή μια φωλιά τερμιτών δίνουν τις βάσεις για το πως με περιορισμένα υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα υπόγειο κτίριο.

Οι Ευρωπαίοι έχουν εστιάσει για αρχή στη σελήνη, ενώ οι Αμερικάνοι είναι αναποφάσιστοι, πιστεύουν πως ο Άρης είναι πιο κατάλληλος γιατί θα μπορέσει να έχει ταχύτερα οικονομικά οφέλη από μεταλλεύματα. Ενώ τη σελήνη μόνο τουριστικά μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Στις 31 Ιανουαρίου 2013, η ESA σε συνεργασία με ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο έφτιαξε ένα τρισδιάστατο σχέδιο για κτίσμα φτιαγμένο από υλικά της σελήνης. Από το 2010 υπάρχει βραβείο από τη Moon Capital Competition, για το καλύτερο σχέδιο για βάση που θα μπορεί να στεγάσει 60 άτομα.

Οι φωτογραφίες από τον Άρη που δημοσιεύει συνεχώς η  NASA εξάπτουν τη φαντασία και μεγαλώνουν τις προσδοκίες για εποικισμό του Άρη.


 Ο Άρης είναι μοναδικός στο ότι διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν όχι μόνο τη ζωή , αλλά ένας νέο κεφάλαιο του ανθρώπινου πολιτισμού, υποστηρίζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο Robert Zubrin με τίτλο The Case for Colonizing Mars.






Φώτο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου