Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Έχω πάρα πολλούς φίλους από την Ιθάκη, πράγμα παράξενο για τόσο μικρό τόπο, όμως θα σας εξομολογηθώ πως ότι γράφω είναι από τις περιγραφές φίλων και έρευνα γιατί δυστυχώς δε κατάφερα ποτέ να επισκεφθώ αυτό το υπέροχο και ιστορικό νησί.
Βαθύ |
Η Ιθάκη βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς από την οποία χωρίζεται από τον ομώνυμο πορθμό. Έχει πληθυσμό 3.084 κατοίκους και έκταση 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στη περιοχή Πηλικάτα, τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, σύμφωνα με την Ομηρική περιγραφή, ότι βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού.
(Ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας
Ωρες λειτουργίας: 0830 - 1500
Τηλ: 26740-31305 κιν: 6945-840055 )
Το αρχαιολογικό μουσείο στο Βαθύ, τη πρωτεύουσα του νησιού (ναι έχει 2 αρχαιολογικά μουσεία το ιστορικό αυτό νησί) διαθέτει συλλογές στις οποίες περιλαμβάνονται ευρήματα από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια από τις ανασκαφές στον Αετό και στις άλλες θέσεις.
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο 2674-32200
Η Ιθάκη διαθέτει δημοτική πινακοθήκη και ωδείο.
Οι παραλίες της Ιθάκης δεν είναι αμμώδεις, αλλά αποτελούνται από λεία βότσαλα, κυρίως άσπρα. Μερικές είναι σαν καθαρές λιμνούλες και μερικές είναι τόσο μικρές σαν ιδιωτικές παραλίες. Τα δέντρα φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς που συνδυάζει το άγριο με την ησυχία.
Το Κιόνι |
Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Στο κόλπο του Σταυρού (της πόλης της Ιθάκης δηλαδή) βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα ότι το λιμάνι αυτό κατοικείτε από τη πρώτη Μυκηναϊκή περίοδο.
Και κάτι που θυμίζει τους Γαλάτες του Αστερίξ και κυρίως τον Οβελίξ: Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής εκτός από τη Βενετσιάνικη εκκλησία του 12ου αιώνα με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι, ο μεγαλύτερος φτάνει τα 9 μέτρα, που ονομάζονται ¨"μενίρ" !!!!!!!
Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν παλάτι του Οδυσσέα.
Εντυπωσιακούς σταλακτίτες θα δείτε στο σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά, για το οποίο λένε πως έχει δυο εισόδους, μία για θνητούς και μία για τους θεούς.
Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιθάκης, στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ηλεκτρικός σταθμός λειτουργούσε από το 1923 ως το 1941 που οι κατακτητές τον έκλεισαν και ήταν δωρεά του Ιθακήσιου εφοπλιστή Γεωργίου Δρακούλη.
Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια το Βαθύ και το Πίσω Αετό, συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με τη Πάτρα τη Κεφαλονιά τη Λευκάδα και τον Αστακό.
Τουριστικός οδηγός του Δήμου Ιθάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου