21 Μαρ 2014

Μπλόκο στο Twitter Στην Τουρκία. Erdogan: "Θα ξεριζώσω Twitter, mwitter!"

Σε μια αμήχανη προεκλογική κίνηση που έγινε για να συσπειρώσει την άσχετη/εχθρική προς την τεχνολογία και "πολυφωνία" συντηρητική μερίδα των ψηφοφόρων του AKP, και αφού o Erdogan προανήγγειλε σε ομιλία του ότι θα "ξεριζώσουμε τα Twitter, mwitter", υπονοώντας ότι έχουν σειρά κι άλλα κοινωνικά δίκτυα ή site, μπλοκαρίστηκε το Twitter στην Τουρκία από τις 23:00 χθες.



Έκλεισαν το Twitter στην Τουρκία. Λογοκρισία.
Λογοκρισία: Έκλεισε το Twitter στην Τουρκία




Το αυτό καθ'αυτό μέτρο του μπλοκαρίσματος μέσω των ISP, μετά την εντολή που αυτοί έλαβαν, κάποιας ιστοσελίδας σε μια χώρα και ανακατεύθυνση σε σελίδα που ενημερώνει για το μπλοκάρισμα, είναι εντελώς αναποτελεσματικό και ανώφελο. Και μικρά παιδιά, πόσο μάλλον οι χρήστες του Twitter, ξέρουν ότι η απαγόρευση παρακάμπτεται εύκολα.

Έτσι, παρά την απαγόρευση του Twitter στην τουρκία χθές βράδυ, μέχρι το πρωί σε 10 ώρες 500.000 τούρκικα Tweet παρατηρήθηκαν, πράγμα που δηλώνει-μέχρι στιγμής-την αναποτελεσματικότητα του μέτρου.

Τα σχετικά hashtags που υπάρχουν και είναι trending

  • #TwitterisblockedinTurkey 
  • #TurkeyBlockedTwitter

Ως γνωστόν, με νέο νόμο που ισχύει στην Τουρκία οι απαγορεύσεις μπορεί να γίνουν χωρίς δικαστική εντολή πια (Άλλη μια περίεργη απαγόρευση, αυτή για τη χρήση πιστωτικών καρτών στη γείτωνα αναφέρεται εκτενώς στο άρθρο μου αυτό).



Κωμικοτραγικά

  • Η απαγόρευση, τουλάχιστον στην αρχή σύμφωνα με τη Χουρριέτ, δηλωνόταν με κάρτα που εμφανιζόταν στο επίδοξο Τούρκο χρήστη, με τη δικαιολογία της απόφασης τάδε του δικαστηρίου, πράγμα που δεν ισχύει έχει καταργηθεί!
  • Ο Egemen Bagis, Λαλίστατος στο Twitter όπως άλλωστε και ο Πρόεδρος, "συνέχιζε", λέει, να Tweetαρει και μετά το μπλοκάρισμα, πράγμα που δε διαπίστωσα ΤΩΡΑ. Ίσως τα έσβησε. Ο Πρόεδρος πάντως είναι λάτρης του :internet Και της τεχνολογίας και τουλάχιστον στα λόγια έχει εκφράσει αντίθεση σε censorship.
UPDATE: Όπως έλεγα, ο Πρόεδρος Γκιουλ συνεχίζει πράγματ το tweetάρισμα, και μάλιστα το τελευταίο του tweet έχει ενδιαφέρον:"Ελπίζω αυτή η κατάσταση να μην κρατήσει πολύ":

UPDATE 2:φαίνεται ότι, πράγματι η απόφαση για κλείσιμο βασίστηκε σε ανύπαρκτο άρθρο που καταργηθηκε πρόσφατα και εκτελέστηκε με εντολή εισαγγελέα. Η ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας όμως προσέφυγε στα δικαστήρια για την ακύρωση της απόφασης μπλοκαρίσματος όπως επίσης φαίνεται ότι έκανε μήνυση στους υπεύθυνους γραφειοκράτες.

----------------

UPDATE3 σύμφωνα με υπολογισμούς της Guardian τα tweet στην τούρκικη γλώσσα είναι από χθες πάνω από 7.500.000

UPDATE4  Μετά από μήνυμα που έλαβα σήμερα 22/3/2014( από Τουρκάλα γνωστή, που υποστήριζε ότι η "απαγόρευση του Twitter Στην Τουρκία κράτησε μόνο 24 ώρες..."), έψαξα στο internet και βλέπω ότι το Twitter έχει βάλει δικηγόρο στην Αγκυρα και "είναι σε διαπραγματεύσεις". Διάφοροι κυβερνητικοί δηλώνουν ότι αν το Twitter μπλοκάρει τα θεωρούμενα μη θεμητά και "παράνομα" tweet, τότε δεν θα υπάρχει θέμα.


UPDATE5
 Συνεχίζεται η αδιαλλαξία Erdogan παρά τα γλυκά λόγια του Προέδρου. Μπλοκάρονται και γνωστα Free DNS IP. Πολύς κόσμος(800000) κατέβασε το HotspotShield που μπορείτε να βρείτε στο CNET.

UPDATE6 24/3 Φαίνεται ότι το Twitter, μέσω του δικηγόρου της εταιρίας στην Τουρκία Gönenç Gürkaynak, συμφώνησε μερικώς στις "απαιτήσεις των δικαστηρίων" άρχισε να κλίνει επί μέρους λογαριασμούς κάνοντας την αρχή από μια περίπτωση πλαστοπροσωπίας που ανέβαζε στον εν λόγω λογαριασμό "ακατάλληλο" περιεχόμενο.

UPDATE7 26/3 δικαστήριο της Αγκυρας διατάσσει άνοιγμα του Twitter. Η σχετική αρχή πάντως μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση.


--------------------

Αλλαγή DNS και οδηγίες

Δωρεάν και πολύ γνωστά free DNS ξέρω 2:

Ενας DNS server(εξυπηρετητής) παρομοιάζεται συνήθως με τηλεφωνικό κατάλογο. Εννοώ ότι, μπορεί εμείς να γράφουμε στον περιηγητή το URL www.yahoo.com αλλά υπάρχει "ένας" απομακρυσμένος υπολογιστής, ο DNS Server Που μας συνδέει στο IP 46.228.47.114. Η λειτουργία του μοιάζει λίγο με το Hosts file που υπάρχει στους υπολογιστές μας και έγραψα κάποτε.

Free VPN (Virtual private Network)


Σημείωση: Κάποιον γνωστό κεντρικό εξυπηρετητή VPN μπορεί να μπλοκάρει μια κυβέρνηση εύκολα.


Twitter @policy account: Χρήστες στη Τουρκία να tweetάρουν με κινητό

Ο Jack Dorsey, συνιδρυτής και συν-δημιουργός του Twitter έκανε retweet από τον επίσημο λογαριασμό @policy του Twitter το ακόλουθο tweet, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα οι χρήστες στην Τουρκία να στέλνουν tweets με SMS. Βέβαια ένα tweet μπορεί να κοστίζει έτσι 0,33 γρόσια.


Η επίτροπος της ΕΕ για την ψηφιακή ατζέντα, Neelie Kroes, έγραψε στο Twitter ότι "το μπλοκάρισμα στην Τουρκία είναι αβάσιμο, άσκοπο, δειλό":


Η Τουρκία κι άλλες φορές έχει μπλοκάρει Youtube, Blogger κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου