12 Ιουλ 2009

Μικρές κυκλάδες


Μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού βρίσκονται 6 μικρά αλλά πανέμορφα νησάκια, οι Μικρές Κυκλάδες. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των νησιών αυτών είναι τα πολλά απάνεμα καταφύγια για ιστιοφόρα και ταχύπλοα που σχηματίζονται από μικρούς όρμους οι οποίοι διαθέτουν εκτός από φυσική κάλυψη από τους ανέμους, υπέροχες αμμουδιές Ήταν τα αγαπημένα κρησφύγετα πειρατών κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας
Υπάρχουν καταπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί σε όλα τα νησιά
Η Σχοινούσα η Ηράκλεια το Κάτω και Πάνω Κουφονήσι η Δονούσα και η Κέρος αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες.

Ηρακλειά

Σχοινούσα



Η Σχοινούσα
χρωστάει το όνομα της στα σχοίνα, μικρούς θάμνους που ευδοκιμούν στο νησί.
Εκτός από τις υπέροχες παραλίες, στη Σχοινούσα υπάρχουν δύο σπήλαια, παραδοσιακοί ανεμόμυλοι και λαογραφικό μουσείο. Όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων η πρωτεύουσα λέγεται Χώρα και το χωριό στο κέντρο του νησιού Μεσσαριά.


Ηρακλειά


Η Ηρακλειά έχει και αυτή δύο σπηλιές, στη μία τη σπηλιά του Αι Γιάννη που είναι ένα κομψοτέχνημα της φύσης υπάρχει μέσα εκκλησία που κτίστηκε λόγο της εικόνας που βρήκε ένας βοσκός μέσα στο σπήλαιο στις 28 Αυγούστου μαζεύονται προσκυνητές από τα γύρω νησιά, η άλλη είναι η σπηλιά του Κύκλωπα μυθική κατοικία του μονόφθαλμου γίγαντα.
Πάνω σε ένα αρχαίο ναό του Δία είναι κτισμένο το κάστρο του λειβαδιού, μέχρι το 1930 ήταν κατοικημένο, από εκεί μπορείς να δεις όλα τα γύρω νησιά. Ο ανεμόμυλος στη περιοχή Αι Μάμα- Παναγιάς λειτουργούσε μέχρι το 1970.

Κουφονήσια

Πάνω Κουφονήσι



Το Επάνω Κουφονήσι είναι ο δημοφιλέστερος τόπος διακοπών στην περιοχή. Πολλές θαλάσσιες σπηλιές και παραδοσιακά κυκλαδίτικα εκκλησάκια, από τον Αγ. Νικόλα στο καρνάγιο μπορείς να δεις 9 νησιά. Στις 26 Ιουνίου στη γιορτή των ψαράδων μαγειρεύουν κακκαβιά και κερνάνε τους επισκέπτες.

Δονούσα



Η Δονούσα είναι το πιο απομακρυσμένο από τα 6 νησιά, Στη Μεσσαριά υπάρχει μία μόνο κάτοικος η κυρία Σοφία, εκεί υπάρχουν τρεις παλιοί ανεμόμυλοι και ένας οικισμός της γεωμετρικής εποχής. Στους πρόποδες του βουνού Παπάς μπορείτε να δείτε τα παλιά μεταλλεία, κοντά είναι η πηγή της Μερσύνης κάτω από ένα πλάτανο.
Η φωκοσπηλιά είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια της φώκιας μονάχους μονάχους.

Κέρος



Η Κέρος σήμερα είναι ακατοίκητη μα στο παρελθόν ήταν το μεγαλύτερο σε πληθυσμό. Εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο όπως η Δήλος. Ανασκαφές γίνονται συνήθως από αρχαιοκάπηλους, στα μουσεία όλου του κόσμου υπάρχουν ευρήματα από την Κέρο. Η ιστορία του θησαυρού της Κέρου που αφαιρέθηκε βίαια από αρχαιοκάπηλους, έχει κάνει πολλούς κυνηγούς θησαυρών να επισκεφτούν το νησί.

Το Κάτω Κουφονήσι έχει μείνει και αυτό δυστυχώς ακατοίκητο.