10 Αυγ 2009

Παξοί - Αντίπαξοι

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι τα δύο καταπράσινα νησάκια με τα τυρκουάζ νερά που είναι γεμάτα θαλάσσιες σπηλιές και φιόρδ.

Οι καταπληκτικές εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, το μαύρο κρασί και οι ελαιώνες είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των δύο νησιών.

Πρωτεύουσα τους το γραφικό χωριό του Γάιου, δύο μικρά νησάκια δημιουργούν ένα απάνεμο καταφύγιο γιά κάθε είδους πλεούμενο. Στο ένα από αυτά τον Αγ. Νικόλαο είναι χτισμένο Βυζαντινό φρούριο. Στο Γάη αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού.

Η μαρίνα για ιστιοφόρα των Παξών είναι η καλύτερη στο Ιόνιο, ίσως και σε όλη την Ελλάδα, από της λίγες που πληρούν όλες τις διεθνής προδιαγραφές.

Παξοί


Στο νότιο άκρο των Παξών βρίσκεται το θαλάσσιο στενό Μογγονησίου – Καλτσονησίου. Στο Καλτσονήσι θα δείτε το εκκλησάκι του Άγιου Σπυρίδωνα που χρονολογείται από το 1686.

Στους Παξούς υπάρχουν θειούχες ιαματικές πηγές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα, πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα.

Στους Αντίπαξους εκτός από το Βουτούμι μια από τις ομορφότερες παραλίες τις Μεσογείου και τους αμπελώνες που παράγουν το μαύρο κρασί των Αντίπαξων, αξίζει να δείτε την Εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού και μια αγγλική δεξαμενή του 1833.

Στους Παξούς μπορείτε να πάτε: Με υδροπλάνο από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τη Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Κεφαλονιά. Με φέρρυ από την Ηγουμενίτσα ή την Κέρκυρα, με καΐκι από την Πάργα με ιπτάμενο δελφίνι ή καταμαράν από την Κέρκυρα, ακόμα και με καταμαράν από το (Brindisi) Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Από την Ιστορία των νησιών αξιοσημείωτο είναι ότι το 1814 αγγλικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Έλληνα ταγματάρχη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατέλαβαν το νησί από το στρατό του Ναπολέοντα προσαρτώντας το στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η φωτογραφία είναι από εδώ

Πηγές
http://www.paxoi.info/
http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου