Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεχασμένες αναμεταδόσεις δορυφορικών καναλιών

OBITUARY


Από τα 5-6 δορυφορικά κανάλια που αναμεταδίδονταν επίγεια στην Αθήνα από την ΕΡΤ έχει μείνει μόνο το CNN International(ίσως και το ΡΙΚ με το TV5 με ανύπαρκτο σήμα). Κι αυτό αναμεταδίδεται με άθλιο σήμα, πιθανότατα λόγω παρεμβολών από ιδιωτικό καναλάκι και μιας απερίγραπτης αδράνειας της ΕΡΤ που εδώ και χρόνια αφήνει το πρόβλημα στην τύχη του.

Το 1988, η πίεση του κόσμου που ζητά κάτι νέο στις τηλεοπτικές συνήθειες αλλά και η πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναγκάζει την ΕΡΤ να κάνει η ίδια αυτό που δεν ήθελε να κάνουν οι άλλοι. Η απόφαση λαμβάνεται, και ανακοινώνεται ότι η κρατική τηλεόραση «συμφώνησε» με 6 δορυφορικά κανάλια για την επίγεια αναμετάδοσή τους στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη ο δήμος είχε ξεκινήσει την μετάδοση όχι μόνο δορυφορικών προγραμμάτων, αλλά και του δικού του τηλεοπτικού καναλιού, του TV100 που είναι ο πρώτος μη κρατικός σταθμός στην Ελλάδα!

UPDATE 2013 Το CNN στη κενή αναλογική συχνότητα 21 UHF Υμηττός αναμεταδιδεται προς το παρόν

ΠΟΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΗΡΧΑΝ


Κατά καιρούς είδαμε να αναμεταδίδονται από την ΕΡΤ οι σταθμοί Rai Uno, Rai Due, TVE, Euronews, Eurosport, SAT1, RTL, NBC(CNBC), TV5 Europe, Super Channel, MTV Europe, CNN International, Sky Channel και ίσως μερικά άλλα που μου ξέφυγαν.

Η ελεεινή τότε κατάσταση με το μονοπώλειο της ΕΡΤ με τα δυο κανάλια οδήγησαν στις επακόλουθες ενέργειες τοπικών αυτοδιοικήσεων και πολιτικών και αναγκάστηκε η ΕΡΤ να "συμφωνήσει" με τα ξένα κανάλια ώστε να τα αναμεταδίδει.

Εγώ δεν τη βρήκα τη συμφωνία. Αλλά θα υπάρχει. Αν υπάρχει, η ΕΡΤ αθετεί τη συμφωνία μη παρέχοντας ικανοποιητικό σήμα και ικανοποιητικές υπηρεσίες. Και αφήνει τόσα χρόνια τώρα ασύδοτους να παρεμβάλλουν στα αναμεταδιδόμενα προγράμματα. Κόβει και ξεκινά αναμεταδόσεις χωρίς να δίνει λογαριασμό σε εμάς τους ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ. Ναι πληρώνουμε "συνδρομή" κάθε δίμηνο.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αρθρώσει λέξη για αυτό. Τι να πουν, αυτοί έχουν στα γραφεία τους ολοκάθαρα σήματα από δορυφορικές κεραίες. Δεν νοιάζονται, τα πιάνουν απευθείας. Ή έχουν συνδρομές τώρα με τους παρόχους. Δεν συζητώ αν υπάρχουν καν συμφέροντα για μερικά κανάλια, είναι υπερβολικό.

Τώρα που ξεκινά η επίγεια ψηφιακή αναμετάδοση των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών(DIGEA), και που σε μερικά χρόνια θα πάψει υποχρεωτικά και η αναλογική μετάδοση των Ελληνικών καναλιών, το θέμα με τις δορυφορικές αναμεταδόσεις θα "λυθεί" από μόνο του. Δεν θα υπάρχει πιά. Εκτός κι αν θεωρηθούν "τοπικά" κανάλια.

Αιωνία η μνήμη λοιπόν, στα αναμεταδιδόμενα κάποτε δορυφορικά κανάλια. Μεγαλώσαμε με MTV, RAI κρυφοκοιτάξαμε στο RTL και SAT1 και είδαμε τον πόλεμο από το CNN. Τι άλλο θέλουμε.

update 18/6: Σήμερα χάθηκε βολικά, σιωπηλά και αστραπιαία το CNN International από τη συχνότητα 46 Υμηττός λόγω έναρξης φαντάζομαι της εκπομπής ψηφιακού σήματος της DIGEA από τις συχνότητες 46, 47.

Δες και:
Η ιστορία της τηλεόρασης--tvxs

Photo

 licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…