Ξεχασμένες αναμεταδόσεις δορυφορικών καναλιών

OBITUARY


Από τα 5-6 δορυφορικά κανάλια που αναμεταδίδονταν επίγεια στην Αθήνα από την ΕΡΤ έχει μείνει μόνο το CNN International(ίσως και το ΡΙΚ με το TV5 με ανύπαρκτο σήμα). Κι αυτό αναμεταδίδεται με άθλιο σήμα, πιθανότατα λόγω παρεμβολών από ιδιωτικό καναλάκι και μιας απερίγραπτης αδράνειας της ΕΡΤ που εδώ και χρόνια αφήνει το πρόβλημα στην τύχη του.

Το 1988, η πίεση του κόσμου που ζητά κάτι νέο στις τηλεοπτικές συνήθειες αλλά και η πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναγκάζει την ΕΡΤ να κάνει η ίδια αυτό που δεν ήθελε να κάνουν οι άλλοι. Η απόφαση λαμβάνεται, και ανακοινώνεται ότι η κρατική τηλεόραση «συμφώνησε» με 6 δορυφορικά κανάλια για την επίγεια αναμετάδοσή τους στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη ο δήμος είχε ξεκινήσει την μετάδοση όχι μόνο δορυφορικών προγραμμάτων, αλλά και του δικού του τηλεοπτικού καναλιού, του TV100 που είναι ο πρώτος μη κρατικός σταθμός στην Ελλάδα!

UPDATE 2013 Το CNN στη κενή αναλογική συχνότητα 21 UHF Υμηττός αναμεταδιδεται προς το παρόν

ΠΟΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΗΡΧΑΝ


Κατά καιρούς είδαμε να αναμεταδίδονται από την ΕΡΤ οι σταθμοί Rai Uno, Rai Due, TVE, Euronews, Eurosport, SAT1, RTL, NBC(CNBC), TV5 Europe, Super Channel, MTV Europe, CNN International, Sky Channel και ίσως μερικά άλλα που μου ξέφυγαν.

Η ελεεινή τότε κατάσταση με το μονοπώλειο της ΕΡΤ με τα δυο κανάλια οδήγησαν στις επακόλουθες ενέργειες τοπικών αυτοδιοικήσεων και πολιτικών και αναγκάστηκε η ΕΡΤ να "συμφωνήσει" με τα ξένα κανάλια ώστε να τα αναμεταδίδει.

Εγώ δεν τη βρήκα τη συμφωνία. Αλλά θα υπάρχει. Αν υπάρχει, η ΕΡΤ αθετεί τη συμφωνία μη παρέχοντας ικανοποιητικό σήμα και ικανοποιητικές υπηρεσίες. Και αφήνει τόσα χρόνια τώρα ασύδοτους να παρεμβάλλουν στα αναμεταδιδόμενα προγράμματα. Κόβει και ξεκινά αναμεταδόσεις χωρίς να δίνει λογαριασμό σε εμάς τους ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ. Ναι πληρώνουμε "συνδρομή" κάθε δίμηνο.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αρθρώσει λέξη για αυτό. Τι να πουν, αυτοί έχουν στα γραφεία τους ολοκάθαρα σήματα από δορυφορικές κεραίες. Δεν νοιάζονται, τα πιάνουν απευθείας. Ή έχουν συνδρομές τώρα με τους παρόχους. Δεν συζητώ αν υπάρχουν καν συμφέροντα για μερικά κανάλια, είναι υπερβολικό.

Τώρα που ξεκινά η επίγεια ψηφιακή αναμετάδοση των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών(DIGEA), και που σε μερικά χρόνια θα πάψει υποχρεωτικά και η αναλογική μετάδοση των Ελληνικών καναλιών, το θέμα με τις δορυφορικές αναμεταδόσεις θα "λυθεί" από μόνο του. Δεν θα υπάρχει πιά. Εκτός κι αν θεωρηθούν "τοπικά" κανάλια.

Αιωνία η μνήμη λοιπόν, στα αναμεταδιδόμενα κάποτε δορυφορικά κανάλια. Μεγαλώσαμε με MTV, RAI κρυφοκοιτάξαμε στο RTL και SAT1 και είδαμε τον πόλεμο από το CNN. Τι άλλο θέλουμε.

update 18/6: Σήμερα χάθηκε βολικά, σιωπηλά και αστραπιαία το CNN International από τη συχνότητα 46 Υμηττός λόγω έναρξης φαντάζομαι της εκπομπής ψηφιακού σήματος της DIGEA από τις συχνότητες 46, 47.

Δες και:
Η ιστορία της τηλεόρασης--tvxs

Photo

 licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάλαμος: ένα βουνό ξεφυτρώνει μέσα απο το Ιόνιο πέλαγος

Τέλενδος - Άγνωστη Ελλάδα

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος