Η Πάτμος ένα πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα μέρος που παρά τις σύγχρονες ταξιδιωτικές υποδομές , όταν βρίσκεσαι εκεί νομίζεις ότι ο χρόνος έχει γυρίσει αρκετούς αιώνες πίσω.
Η Πάτμος αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα συνδεόμενα μεταξύ τους από δύο ισθμούς στο μέσο του νησιού. Το έδαφος είναι βραχώδες και ηφαιστειογενές και η ακτογραμμή μοιάζει με φιόρδ με πολλά συνεχόμενα ακρωτήρια και ορμίσκους.
Το νησί στη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και αυτόν τον χαρακτήρα διατήρησε και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης στο νησί κατέφυγαν πολλοί πρόσφυγες από την Πόλη και δημιουργήθηκε ολόκληρος οικισμός που αργότερα προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες προερχόμενοι από Κρήτη.
Το 95 μ.χ. ο μαθητής του Χριστού Ιωάννης εξορίζεται στην Πάτμο εκεί σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση μέσα στη σπηλιά που ζει ακούει τη φωνή του Θεού να του αποκαλύπτει το προφητικό κείμενο του βιβλίου της Αποκάλυψης. Το σπήλαιο της αποκαλύψεως όπως ονομάζεται σήμερα διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου τον Όσιο Χριστόδουλο.
Την περίοδο που οι Άραβες επικρατούσαν στη Μεσόγειο το νησί της Πάτμου είχε λεηλατηθεί από τους πειρατές και είχε μείνει έρημο το 1088 μ.χ. ένας έξυπνος και μορφωμένος μοναχός ονόματι Χριστόδουλος ο Λατρινός ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Σήμερα στη βιβλιοθήκη του νησιού υπάρχει το χρυσόβουλο της παραχώρησης. Η Βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου διαφυλάσσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής γραπτής κληρονομιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλον τον πνευματικό κόσμο. Περίφημα χειρόγραφα από τον 5ο αιώνα, ένα πλούσιο αρχείο ιστορίας 900 χρόνων. Για τη φροντίδα της διατηρήσεως αυτού του μοναδικού στο είδος του συνόλου γραπτών λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης.
Με χρυσόβουλο του Αλέξιου ιδρύεται στη Μονή και η Πατμιάδα Σχολή που φέρει την ονομασία "Φροντιστήριο μαθητών". Η σχολή όμως άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1534. Το 1769 η Σχολή μεταρρυθμίζεται σε «Κοινή Σχολή του Γένους» και μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή τη σχολή συντηρούσε ο σύλλογος των Μικρασιατών "Ανατολή". Σήμερα η σχολή λειτουργεί ως τριτάξιο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και ως τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο.
Η Πάτμος μαζί με τους γειτονικούς Λειψούς, Αρκούς και Αγαθονήσι αποτελούν πατριαρχική εξαρχεία. Με νόμο του Ελληνικού κράτους κηρύχθηκε το νησί "Ιερά νήσος" και τελεί υπό την άμεση εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει στην Εξαρχία της Πάτμου τον τίτλο:
"Κυρίαρχος της Ιεράς Μονής και Εξαρχίας Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος".
Δυστυχώς το μοναστήρι το οποίο έχει μορφή μεσαιωνικού κάστρου κτίστηκε πάνω στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος που οι προηγούμενοι κάτοικοι θεωρούσαν προστάτιδα του νησιού.
Η Πάτμος βρίσκεται στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
πηγή: patmos island
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου