Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ηλεκτρονικό βιβλίο" στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν διάφορες συσκευές ανάγνωσης για "ηλεκτρονικά βιβλία"(ebook reader). Επίσης μπορεί κάποιος να παραγγείλει κι από το εξωτερικό, παραδείγματος χάριν το Kindle ή πιθανόν και άλλο από την Amazon.com. Το θέμα είναι, να ξέρει τι ζητάει και τι θα αγοράσει.

Αν για παράδειγμα δεν ξέρει κάποιος Αγγλικά, αυτομάτως χάνει την ευκαιρία να διαβάσει μια μεγάλη γκάμα εκατομμυρίων βιβλίων και άλλων ψηφιακών εντύπων όπως περιοδικά. Θα θέλει Ελληνικά ψηφιακά βιβλία, περιοδικά! Κυκλοφορούν όμως τέτοια ψηφιακά βιβλία, περιοδικά και σε ποια μορφή;

Τι είναι ηλεκτρονικό βιβλίο


Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο(ψηφιακό βιβλίο) είναι ένα ψηφιοποιημένο μέσο ή μια ψηφιακή έκδοση ενός τυπωμένου βιβλίου. Αυτού του είδους τα βιβλία διαβάζονται με συγκεκριμένο λογισμικό από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή με φορητές συσκευές ebook readers.

Η μορφή των ψηφιακών βιβλίων


Η μορφή, το format, των ψηφιακών εντύπων είναι σημαντικότατη. Υπάρχουν βιβλία kindle, που τα διαβάζει μόνο κάποιος Kindle Reader. Είτε είναι συσκευή, είτε είναι πρόγραμμα για το PC σας(έγραψα για το Kindle for PC), είτε είναι i-phone app. Kindle βιβλία της Amazon δεν υπάρχουν στα Ελληνικά, και τα προμηθεύεται κανείς  από το Kindle books της Amazon.com. Υπάρχουν όμως αλλού ηλεκτρονικά βιβλία .mobi πχ στο Project Gutenberg, στα Ελληνικά που τα διαβάζει το Kindle.

Ύστερα υπάρχουν τα pdf. Αυτά είναι διαδεδομένα στο ίντερνετ. Βρίσκεις πολλά δωρεάν αρχεία pdf. Βιβλία όμως Ελληνικά,βιβλία σύγχρονα  σαν αυτά που πάμε να αγοράσουμε από κανονικά βιβλιοπωλεία δεν υπάρχουν πάρα πολλά . Βρίσκεις που και που κάποιους, που μόνοι τους "εκδώσανε" στο ίντερνετ το βιβλίο τους σε ελεύθερη pdf μορφή. Βρίσκεις σε Ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία κλειδωμένα pdf (DRM)

Παλιότερα, ξένα βιβλιοπωλεία πουλούσαν και βιβλία σε pdf μορφή. Αλλά αυτά, είναι εύκολη δουλειά για τους πειρατές, να τα διανέμουν δωρεάν με torrents. Κάποια Ελληνικά βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά καταστήματα  πουλάνε κλειδωμένα pdf (το λεγόμενο DRM)  ή epub. Ένας τρόπος για διαχείριση και ανάγνωση αυτών είναι το πρόγραμμα Adobe Digital Rights. Αλλά δίνουν προσφορές δωρεάν και μη κλειδωμένα Ελληνικά ebooks καμμιά φορά.

Επίσης υπάρχουν στο ίντερνετ έγγραφα σε doc και txt μορφή.  Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, παλαιοτάτων και κλασικών, που δεν είναι προστατευμένα με copyright, και διατίθενται δωρεάν και σε txt μορφή. Ελληνικά λίγα. Βλέπε πχ το Project Gutenberg.


Ελληνικοί τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων σε Project Gutenberg. Έστω ότι διαλέγουμε το Βάτραχοι του Αριστοφάνη. Βλέπουμε ότι είναι διαθέσιμο σε
  • αρχείο κειμένου(.txt)
  • epub
  • html
  • mobipocket
  • plucker
  • kindle!!
Σημείωση: Παρομοίως, ψάξτε και το feedbooks για  publicdomain ebooks.

Δεξιά αριστερά υπάρχουν και ελληνικές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν αρχαία ελληνικά κείμενα, ποιήματα κλπ σε doc, txt και ίσως pdf. 

Υπάρχουν επίσης οι μορφές .epub και .mobipocket.


Επίσης ένα ebook reader ανάλογα με τις δυνατότητες του μπορεί να διαβάζει και  rtf, html, djvu, chm, fb2, wolf, mp3(μουσική), png, tiff, gif, jpg and bmp(φωτογραφίες).

Κυκλοφορούν και βιβλία ξένα ηχογραφημένα. Πχ βλέπε Audible.

Το Scribd


Το Scribd λοιπόν αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Εδώ μπορείτε να βρείτε και πιο σύγχρονα ελληνικά κείμενα. Το Scribd είναι ιστοσελίδα Web 2.0 που σας επιτρέπει να μοιραστείτε έγγραφα.
Τα πράγματα όμως εδώ μερικές φορές ως προς τα δικαιώματα είναι θολά. Μπορείτε να διαβάσετε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσω ενός online reader που διαθέτουν. Μπορείτε να γίνετε μέλος και να κάνετε αν επιτρέπει αυτός που πρόσθεσε το e-book και download. Μπορείτε να ανεβάσετεκαι δικά σας έγγραφα.

openbook.gr


Αν και δεν υπάρχει καμία πληροφορία στον ιστότοπο αυτό για τον...εαυτό τους(about page), από την ονομασία και από μερικά ονόματα στη λίστα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται μάλλον για βιβλία που οι συγγραφείς τους τα διαθέτουν "ελεύθερα" ίσως με κάποιο licence.

Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού


Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (pdf)

Δυο φορητές συσκευές ebook readers


Το ebook reader BeBook για παράδειγμα που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά υποστηρίζει .epub και .mobipocket.

Μόλις κυκλοφόρισε ο TurboX ebook από το Πλαίσιο που υποστηρίζει .epub και .pdf.[νέο] Επίσης, 50 πηγές για δωρεάν ελληνικά και ξενόγλωσσα Ebook, audio-books book-sharing Κλπ
[νέο 201390 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκηΕλληνικά ψηφιακά βιβλιοπωλεία


Είμαι ενήμερος πως οι εκδόσεις Καστανιώτη διαθέτουν αρκετούς ψηφιακούς τίτλους Ελληνικών βιβλίων και σύγχρονων. Σε μορφή .epub, mobipocket.

Στις εκδόσεις Λιβάνη αν κάνει κανείς κλικ στο μενού "ηλεκτρονικά βιβλία" σε πάει στα παιδικά βιβλία ψηφιακά. Αν πάει κανείς όμως στο νέο ελληνικό ηλεκτρονικό "βιβλιοπωλείο" myebook.gr θα βρει λογοτεχνικά και άλλα έργα τους.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διαθέτουν αρκετά μερικά ψηφιακά Ελληνικά βιβλία.

Δείτε  εδώ επίσης το e-shop.gr. Έχει μερικούς ψηφιακούς τίτλους βιβλίων ελληνικών, αλλά και πάρα πολλά Ελληνικά περιοδικά. Σε τι μορφή είναι;

Αν πάτε στην ιστοσελίδα e-na θα δείτε να πουλά βιβλία από τις εκδόσεις Λιβάνη και Ψυχογιός βασικά. Αλλά και πολλά Ελληνικά περιοδικά σε ψηφιακή μορφή. Αλλά αυτά τα διαβάζετε στον υπολογιστή σας με ένα δωρεάν πρόγραμμα για PC που δίνει η ιστοσελίδα. Δεν νομίζω οι συσκευές ebook να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ρωτήστε.

Δείτε και το e-bookshop. το οποίο λέει συνεργάζεται με τις εκδόσεις Anubis.

UPDATE 2011: Προπληρωμένες κάρτες για αγορά e-books στα Ελληνικά σε Εκδόσεις Πατάκη  για διάβασμα στο πρόγραμμα Adobe Digital Editions

Διαβάστε το Β μέρος ΝΕΕΣ Προσφορές σε ελληνικά ebooks(ηλεκτρονικά βιβλία)

Συμπέρασμα


Άρα σαν συμπέρασμα, όταν αγοράζουμε ebook reader(κάποια συσκευή) εκτός από την τιμή πρέπει να ρωτάμε(σε όλους τους ενδιαφερόμενους) και τα χαρακτηριστικά. Τι μορφές διαβάζει, μπορεί να διαβάσει τα βιβλία και περιοδικά από Καστανιώτη, Λιβάνη, Ψυχογιό, e-na, e-shop, e-bookshop κλπ; Pdf διαβάζει; mp3 παίζει; κλπ. Η μπαταρία πόσο κρατάει; Μπορείτε να διαβάζετε άνετα κάτω από ηλιακό φως; Το μέγεθος οθόνης του σας ικανοποιεί; Γενικά, κάντε έρευνα και συγκρίνετε, διότι είναι ακριβά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…