15 Ιαν 2010

"Ηλεκτρονικό βιβλίο" στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν διάφορες συσκευές ανάγνωσης για "ηλεκτρονικά βιβλία"(ebook reader). Επίσης μπορεί κάποιος να παραγγείλει κι από το εξωτερικό, παραδείγματος χάριν το Kindle ή πιθανόν και άλλο από την Amazon.com. Το θέμα είναι, να ξέρει τι ζητάει και τι θα αγοράσει.

Αν για παράδειγμα δεν ξέρει κάποιος Αγγλικά, αυτομάτως χάνει την ευκαιρία να διαβάσει μια μεγάλη γκάμα εκατομμυρίων βιβλίων και άλλων ψηφιακών εντύπων όπως περιοδικά. Θα θέλει Ελληνικά ψηφιακά βιβλία, περιοδικά! Κυκλοφορούν όμως τέτοια ψηφιακά βιβλία, περιοδικά και σε ποια μορφή;

Τι είναι ηλεκτρονικό βιβλίο


Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο(ψηφιακό βιβλίο) είναι ένα ψηφιοποιημένο μέσο ή μια ψηφιακή έκδοση ενός τυπωμένου βιβλίου. Αυτού του είδους τα βιβλία διαβάζονται με συγκεκριμένο λογισμικό από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή με φορητές συσκευές ebook readers.

Η μορφή των ψηφιακών βιβλίων


Η μορφή, το format, των ψηφιακών εντύπων είναι σημαντικότατη. Υπάρχουν βιβλία kindle, που τα διαβάζει μόνο κάποιος Kindle Reader. Είτε είναι συσκευή, είτε είναι πρόγραμμα για το PC σας(έγραψα για το Kindle for PC), είτε είναι i-phone app. Kindle βιβλία της Amazon δεν υπάρχουν στα Ελληνικά, και τα προμηθεύεται κανείς  από το Kindle books της Amazon.com. Υπάρχουν όμως αλλού ηλεκτρονικά βιβλία .mobi πχ στο Project Gutenberg, στα Ελληνικά που τα διαβάζει το Kindle.

Ύστερα υπάρχουν τα pdf. Αυτά είναι διαδεδομένα στο ίντερνετ. Βρίσκεις πολλά δωρεάν αρχεία pdf. Βιβλία όμως Ελληνικά,βιβλία σύγχρονα  σαν αυτά που πάμε να αγοράσουμε από κανονικά βιβλιοπωλεία δεν υπάρχουν πάρα πολλά . Βρίσκεις που και που κάποιους, που μόνοι τους "εκδώσανε" στο ίντερνετ το βιβλίο τους σε ελεύθερη pdf μορφή. Βρίσκεις σε Ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία κλειδωμένα pdf (DRM)

Παλιότερα, ξένα βιβλιοπωλεία πουλούσαν και βιβλία σε pdf μορφή. Αλλά αυτά, είναι εύκολη δουλειά για τους πειρατές, να τα διανέμουν δωρεάν με torrents. Κάποια Ελληνικά βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά καταστήματα  πουλάνε κλειδωμένα pdf (το λεγόμενο DRM)  ή epub. Ένας τρόπος για διαχείριση και ανάγνωση αυτών είναι το πρόγραμμα Adobe Digital Rights. Αλλά δίνουν προσφορές δωρεάν και μη κλειδωμένα Ελληνικά ebooks καμμιά φορά.

Επίσης υπάρχουν στο ίντερνετ έγγραφα σε doc και txt μορφή.  Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, παλαιοτάτων και κλασικών, που δεν είναι προστατευμένα με copyright, και διατίθενται δωρεάν και σε txt μορφή. Ελληνικά λίγα. Βλέπε πχ το Project Gutenberg.


Ελληνικοί τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων σε Project Gutenberg. Έστω ότι διαλέγουμε το Βάτραχοι του Αριστοφάνη. Βλέπουμε ότι είναι διαθέσιμο σε
  • αρχείο κειμένου(.txt)
  • epub
  • html
  • mobipocket
  • plucker
  • kindle!!
Σημείωση: Παρομοίως, ψάξτε και το feedbooks για  publicdomain ebooks.

Δεξιά αριστερά υπάρχουν και ελληνικές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν αρχαία ελληνικά κείμενα, ποιήματα κλπ σε doc, txt και ίσως pdf. 

Υπάρχουν επίσης οι μορφές .epub και .mobipocket.


Επίσης ένα ebook reader ανάλογα με τις δυνατότητες του μπορεί να διαβάζει και  rtf, html, djvu, chm, fb2, wolf, mp3(μουσική), png, tiff, gif, jpg and bmp(φωτογραφίες).

Κυκλοφορούν και βιβλία ξένα ηχογραφημένα. Πχ βλέπε Audible.

Το Scribd


Το Scribd λοιπόν αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Εδώ μπορείτε να βρείτε και πιο σύγχρονα ελληνικά κείμενα. Το Scribd είναι ιστοσελίδα Web 2.0 που σας επιτρέπει να μοιραστείτε έγγραφα.
Τα πράγματα όμως εδώ μερικές φορές ως προς τα δικαιώματα είναι θολά. Μπορείτε να διαβάσετε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσω ενός online reader που διαθέτουν. Μπορείτε να γίνετε μέλος και να κάνετε αν επιτρέπει αυτός που πρόσθεσε το e-book και download. Μπορείτε να ανεβάσετεκαι δικά σας έγγραφα.

openbook.gr


Αν και δεν υπάρχει καμία πληροφορία στον ιστότοπο αυτό για τον...εαυτό τους(about page), από την ονομασία και από μερικά ονόματα στη λίστα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται μάλλον για βιβλία που οι συγγραφείς τους τα διαθέτουν "ελεύθερα" ίσως με κάποιο licence.

Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού


Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (pdf)

Δυο φορητές συσκευές ebook readers


Το ebook reader BeBook για παράδειγμα που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά υποστηρίζει .epub και .mobipocket.

Μόλις κυκλοφόρισε ο TurboX ebook από το Πλαίσιο που υποστηρίζει .epub και .pdf.



[νέο] Επίσης, 50 πηγές για δωρεάν ελληνικά και ξενόγλωσσα Ebook, audio-books book-sharing Κλπ
[νέο 201390 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη



Ελληνικά ψηφιακά βιβλιοπωλεία


Είμαι ενήμερος πως οι εκδόσεις Καστανιώτη διαθέτουν αρκετούς ψηφιακούς τίτλους Ελληνικών βιβλίων και σύγχρονων. Σε μορφή .epub, mobipocket.

Στις εκδόσεις Λιβάνη αν κάνει κανείς κλικ στο μενού "ηλεκτρονικά βιβλία" σε πάει στα παιδικά βιβλία ψηφιακά. Αν πάει κανείς όμως στο νέο ελληνικό ηλεκτρονικό "βιβλιοπωλείο" myebook.gr θα βρει λογοτεχνικά και άλλα έργα τους.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διαθέτουν αρκετά μερικά ψηφιακά Ελληνικά βιβλία.

Δείτε  εδώ επίσης το e-shop.gr. Έχει μερικούς ψηφιακούς τίτλους βιβλίων ελληνικών, αλλά και πάρα πολλά Ελληνικά περιοδικά. Σε τι μορφή είναι;

Αν πάτε στην ιστοσελίδα e-na θα δείτε να πουλά βιβλία από τις εκδόσεις Λιβάνη και Ψυχογιός βασικά. Αλλά και πολλά Ελληνικά περιοδικά σε ψηφιακή μορφή. Αλλά αυτά τα διαβάζετε στον υπολογιστή σας με ένα δωρεάν πρόγραμμα για PC που δίνει η ιστοσελίδα. Δεν νομίζω οι συσκευές ebook να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ρωτήστε.

Δείτε και το e-bookshop. το οποίο λέει συνεργάζεται με τις εκδόσεις Anubis.

UPDATE 2011: Προπληρωμένες κάρτες για αγορά e-books στα Ελληνικά σε Εκδόσεις Πατάκη  για διάβασμα στο πρόγραμμα Adobe Digital Editions

Διαβάστε το Β μέρος ΝΕΕΣ Προσφορές σε ελληνικά ebooks(ηλεκτρονικά βιβλία)

Συμπέρασμα


Άρα σαν συμπέρασμα, όταν αγοράζουμε ebook reader(κάποια συσκευή) εκτός από την τιμή πρέπει να ρωτάμε(σε όλους τους ενδιαφερόμενους) και τα χαρακτηριστικά. Τι μορφές διαβάζει, μπορεί να διαβάσει τα βιβλία και περιοδικά από Καστανιώτη, Λιβάνη, Ψυχογιό, e-na, e-shop, e-bookshop κλπ; Pdf διαβάζει; mp3 παίζει; κλπ. Η μπαταρία πόσο κρατάει; Μπορείτε να διαβάζετε άνετα κάτω από ηλιακό φως; Το μέγεθος οθόνης του σας ικανοποιεί; Γενικά, κάντε έρευνα και συγκρίνετε, διότι είναι ακριβά.

3 σχόλια:

  1. φιλαρακι γεια σου
    Τις προαλλες αγορασα το μηχανακι πουπροσφεερςι το πλαισιο κα;ι μπορω να συ πω οτι εχω ηδη αναμεικτα αισθηματα . Αν και σε γενικες γραμμες κανει τιην δουλεια του για μεκρα βιβλια , σε βιβλια Α4 με βαρια φορματ τα πραγαμτα γινονται αρκετα περιεργα . Και η μπαταρισ με την φορτιση πυ ειχε οταν το πηρα ,επεσε σε περιπου 6 ωρες συνεχους πειραγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα. Για αυτό το μηχανάκι το πλαίσιο ξεσήκωσε τον κόσμο σε διαφημίσεις. Αλλά 100% ικανοποίηση δύσκολο, βλέπεις τι γίνεται με το νέο ipad ή το kindle. Χρήσιμο το σχόλιο, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άραγε μπορεί ένα e-book να αντικαταστήσει το πραγματικό βιβλίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή