Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιντζέσου(Incesu) Μητρόπολης Καισαρείας(Καππαδοκία)

Ιντζέσου, Καισάρεια, Καππαδοκία
Ιντζέσου και όρος Αργαίος
Κοντά στην Καισάρεια, προς τα νοτιοδυτικά, ήταν το Ιντζέσου, έδρα του ομώνυμου Καζά. Οι Ρωμιοί στο Ιντζέσου της Μητρόπολης Καισάρειας είχαν εγκατασταθεί στις δυο πλαγιές της περιοχής. Μπορεί κανείς να συγκρίνει τις πλαγιές αυτές ίσως με τα Πριγκιποννήσια Χάλκη και Πρίγκηπο. Οι γειτονιές Salanda και Karakoyunlu, με αυτή τη λογική, θα είναι η Πρίγκηπος και οι γειτονιές Kuyubası και Yigittepe θα είναι η Χάλκη. Το ποτάμι μεταξύ τους η θάλασσα μεταξύ των 2 νησιών...

Καραμανλίδικα σε κτίριο, Καππαδοκία
Καραμανλίδικα σε κτίριο
Οι Ρωμιοί λοιπόν στο Ιντζέσου Καισάρειας όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές στην Καππαδοκία ή και "Καραμανίας" ήταν Ορθόδοξοι Τουρκόφονοι. Καραμανλήδες. Είχαν την Καραμανλίδικη γραφή(βλέπε παραδείγματα στο slide show της σελίδας). Δηλαδή γράφανε με την Ελληνική αλφάβητο αλλά στα Τούρκικα. Καραμανλίδικα βιβλία,  εκδόθηκαν στα μεγάλα τυπογραφεία της Βενετίας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.


Χάρτης Καισάρειας
Καισάρεια
Στο Ιντζέσου υπήρχε βιοτεχνία χαλιών, κήποι και φημισμένοι αμπελώνες· αρκετοί Ελληνορθόδοξοι των περιοχών αυτών όμως ξενιτεύονταν. Σύμφωνα με το επίσημο site του σημερινού Δήμου Ιντζέσου(Τούρκικη πηγή), οι Ρωμιές στο Ιντζέσου παρήγαγαν εκλεκτό κρασί(βλέπε και video για το σημερινό Ιντζέσου παρακάτω) και ρακί(ούζο) και οι άντρες τους το πουλούσαν στην Κωνσταντινούπολη όπου και "ήταν τα ποτά αυτά φημισμένα". Οι άντρες "ασχολούνταν με το εμπόριο".

Στο Ιντζέσου υπήρχαν 2 ορθόδοξες εκκλησίες και 3 σχολεία. 2 αρρένων και 1 θηλέων. Η τάση για εισαγωγή πρακτικών μαθημάτων στις σχολές για θηλέων, εφαρμόστηκε και στο παρθεναγωγείο του Ιντζέσου, με μαθήματα εργόχειρου, κοπτικής και ραπτικής.

Σημείωση: Η απόσταση Καισάρεια-Ιντζέσου είναι 33 χμ(19 λεπτά)


Καππαδοκία-Μητρόπολη Καισαρείας. Σχολεία(αρρένων, θηλέων)*:

  • Καισάρεια(2 εκκλησίες, 3 ιερείς, 4 σχολεία, 260 μαθητές)
  • Ιντζέσου(2 εκκλησίες, 6 ιερείς, 3 σχολία, 207 μαθητές)
  • Αγ. Κωνσταντίνος(1 σχολείο)
  • Ντεβελί-Ζήλα(1 σχολείο)

Μητρόπολη Καισάρειας(Σαντζάκ Καισάρειας)--Καζάς Ιντζέσου. Πληθυσμός, γλώσσα, επάγγελμα*:  • Ιντζέσου(600 Τούρκοι, 4000 Ρωμιοί, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Έβερεκ(4000 Τούρκοι, 760 Ρωμιοί, 4000 Αρμένιοι, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Ζίλε(450 οικογένειες Τούρκων, 70 οικ. ρωμιών, επάγγελμα αγρότες, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Καρατζορεν (45 οικ, ρωμιων, 50 οικ Αρμενίων, αγρότες, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))


Σημείωση: Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Κόσμου το Ιντζέσου είχε 6.000 κατοίκους. Συνολικά, το καϊμακαμλίκι Ιντζέσου είχε 13.507 Μουσουλμάνους και 3.652 Ελληνορθόδοξους


*(Πηγή Πινάκων: Αναγνωστοπούλου Σία(1997) όπως αναφέρεται(έγγραφο pdf)).

Ο Ελληνικός και Τουρκικός πληθυσμός φαίνεται ότι τα πήγαιναν καλά. Βέβαια οι Ρωμιοί ήταν πιο ευκατάστατοι ως έμποροι.

Δυστυχώς όμως ήρθαν τα χρόνια της ανταλλαγής, και το 1922, όσοι δεν είχαν ήδη φύγει για Κωνσταντινούπολη ή εξωτερικό αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Η τουρκική πηγή που αναφέραμε παραπάνω, υποστηρίζει ότι ενώ το Ιντζέσου είχε πράγματι γνωρίσει άνθιση "την εποχή των Ρωμιών", οι "νέοι" Τούρκοι κάτοικοι που κι αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στην ανταλλαγή και μεταφέρθηκαν στο Ιντζέσου, μετακόμισαν στη Σμύρνη, Προύσα, Μαγνησία κλπ και έτσι προφανώς βάνδαλοι θερμοκέφαλοι βρήκαν την ευκαιρία και κατέστρεψαν τις περιουσίες των Ρωμιών. Γκρεμίσανε σπίτια και αρχοντικά. Αμπελώνες κατεστράφησαν. Εμπορεύματα εκλάπησαν. Είναι "γνωστά τα ονόματα" των κλεφτών. Πολλοί έμειναν θεατές στην αθλιότητα., λέει. Τι μίσος υποθέτω! Αντί να "εκμεταλλευτούν" τις περιουσίες τις κατέστρεψαν όπως φαίνεται.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, μέρος των κατοίκων του Ιντζέσου με την ανταλλαγή κατέληξαν στο σημερινό Δήμο Ανατολής, δημοτικό διαμέρισμα Νεοκαισάρειας στα Ιωάννινα.    

Τραγούδι και χορός από την ευρύτερη περιοχή της Καισάρειας της Καππαδοκίας.


Τραγουδούν γυναίκες από την Μπάφρα Ιωαννίνων.
Οι φωτογραφίες είναι από την Καισάρεια και τα χωριά: Γκεσί, Ιντζέσου, Αγιρνάς, Μουταλάσκη (όλα στην περιοχή της Καισάρειας):
Το σημερινό Ιντζέσου σε ένα άλλο βίντεο:

Αν θέλετε να προσθέσετε τίποτα τα σχόλια είναι ανοιχτά!


[εικόνα]
[εικόνα2]
[χάρτης]


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License. Αυτό σημαίνει ότι είτε είστε δημοσιογράφος ή blogger ή οτιδήποτε άλλο και αν αντιγράψετε μέρος του άρθρου πρέπει να αναφέρεται το όνομα του blog και να συνδεθείτε με σύνδεσμο(link) με το άρθρο αυτό  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…