24 Ιαν 2011

Δονούσα ή όπως την έλεγαν παλιά Σπινόζα

Μετά και το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler στο τεύχος Ιανουαρίου 2011, για τις Μικρές Κυκλάδες, στις οποίες έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο, θα πούμε για το κάθε ένα από τα 4 μικρά μα πανέμορφα νησιά χωριστά κάνοντας αρχή από τη Δονούσα.

Ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος την αποκαλούσε "Viridem" λόγο της άφθονης βλάστησης που υπήρχε εκείνο τον καιρό σε συνδυασμό με το πράσινο μάρμαρο που έβγαζαν από το νησί .

Σύμφωνα με το μύθο στη Δονούσα είχε κρύψει ο Διόνυσος την Αριάδνη για να μη μπορέσει να τη βρει ο Θησέας.

Οι Ρωμαίοι την είχαν ως τόπο εξορίας, ενώ αργότερα έγινε καταφύγιο πειρατών για πολλούς αιώνες.

Κατά το 18ο και 19ο αιώνα το νησί ήταν θερινή κατοικία των βοσκών της Αιγιάλης, οι οποίοι μετά το 1830 εγκατέλειψαν τελείως την Αμοργό και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Δονούσα ασχολούμενοι με τη γεωργία. Κρεμμύδια και καπνά ήταν η κύρια παραγωγή του νησιού μέχρι το 1960.

Διεθνώς γνωστό έγινε το νησί όταν κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κατέπλευσε το Γερμανικό θωρηκτό "Γκαίμπεν" και εφοδιάστηκε με κάρβουνο, καταφέρνοντας να διαφύγει από τον Αγγλικό στόλο που το καταδίωκε. Στο βυθό του Κέδρου υπάρχει ναυάγιο Γερμανικού πλοίου από το 2ο παγκόσμιο το οποίο όταν επιτρέπει ο καιρός διακρίνεται από την επιφάνεια.

Ο ηλεκτρισμός έφτασε στη Δονούσα τη δεκαετία του 1980 μαζί με τους πρώτους τουρίστες. Το νησί ήταν σχεδόν έρημο λόγο της μετανάστευσης και τα χωράφια ακαλλιέργητα. Μετά φτιάχτηκε και λιμάνι και η Δονούσα άρχισε να αλλάζει όψη.

Στη Δονούσα υπάρχουν τα ίχνη δύο οικισμών της 3 χιλιετηρίδας π.χ, στους Αργίλους και στη Μύτη του Τράχηλα. Καθώς και ένας οχυρωμένος οικισμός με νεκροταφείο της γεωμετρικής περιόδου γύρω στο 1000 π.χ. Δυστυχώς τις περισσότερες ανασκαφές τις έχουν κάνει αρχαιοκάπηλοι, όπως και στην γειτονική Κέρο και πολλά ευρήματα κυκλοφορούν παράνομα σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε όλο τον κόσμο.



Αρκετές όμορφες εκκλησίες όπως του Τιμίου Σταυρού (1902) που είναι κοντά στο λιμάνι και την Παναγία στο δρόμο προς τον Κέδρο αξίζει να επισκεφτεί όποιος βρεθεί στη Δονούσα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Μεσσαριάς που έχει μόνο μία ηλικιωμένη κάτοικο. Η πηγή της Μερσίνης με τον πλάτανο και το τρεχούμενο νερό είναι κάτι που δύσκολα συναντάς σε Κυκλαδονήσι.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού στον κάβο του Μοσχονά βρίσκεται η Φωκοσπηλιά ένα από τα τελευταία καταφύγια της Μεσογειακής φώκιας. Είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα και καλό θα είναι να μη πηγαίνει κανένας εκεί.

Στους πρόποδες του βουνού Παπάς υπάρχουν παλιά μεταλλεία και στον όρμο του Ξυλομπάτη μια πανέμορφη σπηλιά με σταλακτίτες που ονομάζεται "σπηλιά του τοίχου".

Αφιέρωμα του Conde Nast Traveler με τίτλο "Pure Bliss, 4 Perfect Little Isles In Greece” (Καθαρή Ευδαιμονία: 4 τέλεια μικρά νησιά στην Ελλάδα)
Πηγή donoussa.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου