27 Απρ 2017

Άγνωστη Ελλάδα, το Αγαθονήσι

UPDATE 3-2018
Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. Απέχει 36 ναυτικά μίλια από την Πάτμο και μόλις 8 από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Παρά το ότι η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. έχει ακτογραμμή 32 χλμ. Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που φυτρώνει σε αφθονία στο νησί. 186  μόνιμους κατοίκους έχει το Αγαθονήσι.

Στους ιστορικούς χρόνους το Αγαθονήσι αναφέρεται ως Ψετούσσα, ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία. Κατά τη βυζαντινή περίοδο πιθανότατα εποικίστηκε από βυζαντινούς εξόριστους στους οποίους, λέγεται, οφείλεται και το σημερινό γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, μια ιδιαίτερα καθαρή ελληνική διάλεκτος. Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν ορμητήριο πειρατών.

Το Αγαθονήσι είναι ένα νησί με παρθένα φύση, ένας μικρός ανέγγιχτος παράδεισος με τρεις μικρούς γραφικούς οικισμούς. Τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό.
Το Μεγάλο Χωριό που επεκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οικισμός. Χτίστηκε σε τοποθεσία ώστε να είναι αθέατος από τη θάλασσα για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Το λιμάνι του  Αγίου Γεωργίου που σήμερα είναι συνέχια του Μεγάλου χωριού, διαθέτει φαρδιά και μεγάλη προβλήτα με νότιο προσανατολισμό προστατεύοντας μικρά και μεγάλα σκάφη με ασφάλεια από τους βόρειους ανέμους. Έχει μικρούς κολπίσκους και αμμουδερές μικρές παραλίες γύρω του.

Τα σπίτια είναι όλα στο ίδιο παραδοσιακό νησιώτικο στυλ, έχουν όμορφους κήπους γεμάτους λουλούδια που γεμίζουν τις αισθήσεις του επισκέπτη με χρώματα και αρώματα.

Tο σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο στο Αγαθονήσι το οποίο κατοικείται από την αρχαιότητα, είναι οι Θόλοι, οι οποίοι είναι βυζαντινά κτίσματα που χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων. Στο λεγόμενο Βιβλίο των Θαλασσών (1521) που έγραψε ο Οθωμανός κουρσάρος Πιρι Ρέις αναφέρει το νησί ακατοίκητο.

Στο Αγαθονήσι υπάγονται και οι μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα.

Για όποιον θέλει να ταξιδέψει υπάρχει πλοίο τέσσερις φορές την εβδομάδα από την Κάλυμνο και το Πυθαγόρειο της Σάμου, δύο φορές ταχύπλοο από Κάλυμνο και μια φορά την εβδομάδα από τη Ρόδο. Το καλοκαίρι υπάρχουν και υδροπτέρυγα (flying dolphin). Υπάρχει σύνδεση και με τη Πάτμο και τους Λειψούς.

To Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών

Λόγω της θέσης του το Αγαθονήσι είναι και πύλη των μεταναστών πρός την Ελλάδα. Μόλις το 1980 το νησί απέκτησε ηλεκτρισμό.

Πληροφορίες για διαμονή, το site του Δήμου Αγαθονησίου
Wikipedia