22 Μαρ 2011

Το φαράγγι του Βίκου και η χαράδρα του Αώου με το μονότοξο γεφύρι

Στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου που είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου, η χαράδρα του Αώου και η μονότοξη ιστορική πέτρινη γέφυρα του Αώου, ένα θαύμα αρχιτεκτονικής που κατασκεύασαν μάστορες από την Πυρσόγιαννη. Ο δρυμός έχει ονομαστεί και "Δρυμός των μεγάλων κορυφών", λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής.



Ξεκινώντας από τη βόρεια πλευρά του χωριού Βίκος η χαράδρα του Βίκου διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι και καταλήγει στα χωριά Κουκούλι και Κήποι. Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως αφού το πλάτος του είναι από 100 ως 1000 μέτρα. Το βάθος του ξεπερνά τα 1.000 μέτρα και σύμφωνα με πολλούς είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη.

Στο Μονοδένδρι  ένα από τα Ζαγοροχώρια βρίσκεται και το «πέτρινο δάσος», ένα σύνολο τεράστιων βράχων που ορθώνονται σαν απότομα δέντρα, με αλλεπάλληλα στρώματα πέτρας, ένα αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο. Στο χείλος του γκρεμού είναι κτισμένη η γραφική μονή της Αγίας Παρασκευής.



Στις πλαγιές της Τύμφης, της Τραπεζίτσας και του Ραδοβουνίου, συναντάμε, το φαράγγι του Αώου , ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης, ανοίγεται ανάμεσα σε απόκρημνες πλαγιές, όμως υπάρχουν και σημεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα δροσερό μπάνιο. Ιδανικός για καγιάκ και ράφτινγκ ο Αώος αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις αυτών των σπορ.

Γύρω από το Φαράγγι ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός από αγριόγιδα της Πίνδου, υπάρχουν ακόμα στο δρυμό, αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, βίδρες και πολλά άλλα. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής με πλούσια πανίδα στην Ευρώπη.

γεφυρι Κονιτσας

Το μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι του Αώου ή γεφύρι της Κόνιτσας, είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος. Έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα. Χτίστηκε το 1870 από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη με έξοδα του τραπεζίτη Ι. Λούλη από τα Κατσανοχώρια. Το κόστος κατασκευής του έφτασε τα 120.000 γρόσια.

Από το γεφύρι ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Στομίου. Ένα πανέμορφο μοναστήρι που βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της χαράδρας, στο ύψος του καταρράκτη του Γράβου.

Ακόμα ένα μονοπάτι που ανεβαίνει στο βουνό Γκαμήλα και οδηγεί στη μυθική Δρακόλιμνη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη λίμνη του Δρυμού σε υψόμετρο 2.050 μέτρα. Είναι μια αλπική λίμνη η οποία οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.

Δρακολίμνη υπάρχει και στο απέναντι βουνό το Σμόλικα και ο μύθος λέει πως στα δύο βουνά ζούσαν γίγαντες που είχαν διαμάχη, έτσι πετούσε βράχια ο ένας στον άλλο και δημιουργήθηκαν οι λίμνες.

Από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα τα Ζαγοροχώρια και η γύρω περιοχές αποτέλεσαν κέντρο λαϊκής ιατρικής, με τη δράση των βικογιατρών, οι οποίοι θεωρείται ότι συνέλεγαν και χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη φυτά από την χαράδρα του Βίκου.


Wikipedia

Ταξιδευοντας στην Ελλάδα Βίκος (ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ)

Photo by Ntinos Lagos Panoramio