28 Σεπ 2012

Αρχαία Μεσσήνη

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις μεγαλύτερες και ίσως η πιο καλοδιατηρημένη πόλη της αρχαιότητας. Έχει το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα αλώβητο φυσικό περιβάλλον.

Την αρχαία Μεσσήνη προστάτευε, από τα βορειοανατολικά, σαν φυσικό τείχος ο μεγάλος ασβεστολιθικός όγκος του όρους Ιθώμη. Την υπόλοιπη πόλη περιτριγύριζαν πανίσχυρα τείχη που έχουν έκταση κάτι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα. Σε πολλούς είναι γνωστή και σαν αρχαία Ιθώμη.

Το στάδιο


Η πόλη ιδρύθηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα το 369πχ  μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα και την εισβολή του στη Λακωνία. Την έκτισε με σκοπό να γίνει πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσήνιων.

Από τις πληροφορίες που έχουμε από τον Παυσανία, τον διάσημο περιηγητή της αρχαιότητας,  κήρυκες σταλμένοι από τους Θηβαίους έφτασαν στην Ιταλία, τη Σικελία, τη  Λιβυκή πόλη Ευεσπερίδες και όπου αλλού ζούσαν φυγάδες Μεσσήνιοι, και τους κάλεσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Το τείχος της πόλης είχε δύο μνημειακές πύλες, την Αρκαδική στα βόρεια, που ξεκινούσε ο δρόμος προς τη Μεγαλόπολη και τη Λακωνική. Σε τακτά διαστήματα ήταν ενισχυμένο με διώροφους λίθινους τετράγωνους και στρογγυλούς πύργους. Σήμερα διατηρείται καλύτερα η βόρεια πλευρά του.

Το θέατρο, τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν για να κτίσουν βυζαντινούς ναούς.


 Όλα τα οικοδομήματα της Μεσσήνης έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και εντάσσονται στον πολεοδομικό κάνναβο που δημιουργείται από οριζόντιους (με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση) και κάθετους (με κατεύθυνση Βορρά-Νότο) δρόμους.

Τις πρώτες ανασκαφές τις έκανε μια γαλλική αρχαιολογική  αποστολή το 1831. Αρκετά χρόνια αργότερα το 1895, η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία άρχισε την ανασκαφή των κυριότερων δημόσιων κτισμάτων της αρχαίας αγοράς. Ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα.

Μικρό θέατρο γνωστό ως εκκλησιαστήριο.


Τα κυριότερα μνημεία είναι το  Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, η Κρήνη Αρσινόη, το Ασκληπείο, το Ιερό του Διώς Σωτήρος, ένα Ιερό ήρωος, πιθανώς του Αριστομένη, μια Ρωμαϊκή έπαυλη των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, το Στάδιο και Γυμνάσιο, Δυτική πλευρά της Αγοράς, μια Πρωτοβυζαντινή Βασιλική και το υπέροχο αρχαίο θέατρο.

Από την Αθήνα για να πας στην Αρχαία Μεσσήνη ακολουθείς την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Από την αρχαία Ολυμπία απέχει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο.

Messinia quide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου