25 Σεπ 2012

Το νέο περιοδικό Φάρος στην Κωνσταντινούπολη

Το περιοδικό Φάρος(Paros), μετά τη δοκιμαστική έκδοση το Μάιο, άρχισε να εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη από το Σεπτέμβριο του 2011. Ο όμιλος που το εκδίδει, έχει επικεφαλής την Μάιντα Σαρρή που τη γνωρίσαμε μαζί στο blog από την έκθεση "Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιοί Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι" και το βιβλίο της "Greek Painters of Istanbul".



Στην συντακτική ομάδα του περιοδικού Φάρος(Paros) εργάζονται πολλοί Αρμένιοι, Τούρκοι και ομογενείς και το περιοδικό είναι στην τουρκική γλώσσα μια που, σωστά κατά τη γνώμη μας(βλέπε μοντέλο αρμένικης Agos), απευθύνεται στην τουρκική κοινωνία ως σύνολο. Η κυρία Σαρρή λέει:


"Η Τουρκία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου υπάρχουν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. Η ομάδα στόχος του περιοδικού είναι όλοι όσοι παρακολουθούν την ιστορία αυτού του τόπου, την κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του και όσους εκτιμούν μια πολυ-πολιτισμική ζωή."

Στην ερώτηση για το πως γεννήθηκε η ιδέα ενός τέτοιου περιοδικού λέει:

"Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα της κοινωνίας δεν γνωρίζει τις κοινότητες με διαφορετική θρησκεία που υπάρχουν στη χώρα. Βλέπει τις μειονότητες είται ως εχθρό ή ως άτομα που συνεχώς δημιουργούν προβλήματα. Για αυτό το Paros σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει στη σωστή αντίληψη των διαφορετικών ταυτοτήτων."

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι μειονότητες τα τελευταία χρόνια δείχνουν έναν δυναμισμό σε όλους τομείς

"Γνωρίζοντας καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται, και απευθυνόμενοι με εκδοτικές προσπάθειες σε ευρύ κοινό, οι μειονότητες πιστεύω ότι συμβάλλουν στον πολιτισμό μιας χώρας."


Ο Πολίτης ζωγράφος Άγγελος Στεφανίδης και τα χαμένα του έργα



Η ομογενειακή εφημερίδα Απογευματινή, στην οποία είμαι συνδρομητής, γράφει:
"Στο τελευταίο τεύχος του Σεπτεμβρίου μας κατέπληξε το άρθρο της κ. Μάιντα σχετικό με έναν άγνωστο ομογενή ζω-γράφο, που ήταν φυλακισμένος στο νησί Καλόλημνο (IMRALI)."

Μπορείτε να δείτε φωτογραφία ενός πίνακα λοιπόν του ζωγράφου  Άγγελου Στεφανίδη και αν γνωρίζετε τη γλώσσα να διαβάσετε το κείμενο για το θέμα από το site του περιοδικού Φάρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου