Ο παλιός νερόμυλος της Κυπαρισσίας

ο Μύλος από πολύ κοντά


Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αγόρασαν τον μύλο, το σπίτι και το κτήμα το 2005 λόγω της ομορφιάς του τοπίου. Για πολλά χρόνια απολάμβαναν μόνο τα λεμονια  και τα πορτόκαλα του κτήματος μέχρι που αποφάσισαν να ζωντανέψουν ξανά τον παλιό νερόμυλο.

Τώρα εκτός από μύλος και πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων,  είναι ένα μικρό καφέ με πολύ νόστιμα γλυκά και αυλή που ο ήχος του τρεχούμενου νερού σε χαλαρώνει.


Λάδι αρωματικό, στο εξαιρετικό λάδι της Κυπαρισσίας προσθέτουμε τα αρωματικά. Υπέροχα λικέρ και προϊόντα που παράγει με το αλεύρι του Παλιού Νερόμυλου   e-shop   είναι μερικά από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει.
Κρίταμο και κάπαρη τουρσί, τα μαζεύουν στην εποχή τους από την φύση και ετοιμάζουν το τουρσί με την εμπειρία και την τέχνη του Νάσου, του Θανάση Σμερδη δηλαδή του μυλωνά.

Πριν και μετά


Η ανακατασκευή έγινε με απόλυτο σεβασμό στο παλιό κτίσμα, τηρήθηκαν όλες οι παραδοσιακές τεχνικές, επιλέχθηκαν παλιά υλικά, αλλά και φιλικά με το περιβάλλον και ανεξαρτήτως κόστους
Σώθηκε ακόμα και ο υδατόπυργος/κρέμαση. Το βαγένι αντικαταστάθηκε και ντύθηκε με ξύλο.


το cafe πανω απ το μύλο


Η στέγη αντικαταστάθηκε πλήρως με παλιά κεραμίδια εξωτερικά και μια υπέροχη καλαμωτή εσωτερικά.   Η παλιά τεχνική χρησιμοποιήθηκε και στον τσατμά του τοίχου της πρόσοψης.

Κατασκευάσθηκαν μέχρι και σιδερένιες κλειδαριές και κλειδιά και τσεμπερέκια (πόμολα) για το μύλο.

Η γούρνα του μύλου καθαρίστηκε και επισκευάσθηκε και όλα τα ξύλινα μέρη (σκάφες, κάλυπτρα, αποθηκευτικοί χώροι κλπ) σκοροφαγωμένα από τα χρόνια, κατασκευάσθηκαν από ντόπιο μαραγκό που τα αντέγραψε πλήρως.


εγω και ο μυλωνας την ωρα που αλέθει


O  Θανάσης Σμερδης που είναι και ο σύγχρονος μυλωνάς, (κάποτε ασχολούταν με κλωστουφαντουργία, είχε πλεκτήριο),  ξέρει εδώ και πολλά χρόνια όλα τα μυστικά της φύσης για τα βότανα, τα χόρτα, τις εποχικότητες, τις διαδικασίες. Ο ίδιος επιμελείται, παρασκευάζει ότι χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και συσκευάζει τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στον Παλιό Νερόμυλο.

εξωτερικη άποψη


Ο νερόμυλος λειτουργεί όπως παλιά,αλέθει σιτάρι και με το αλεύρι του παρασκευάζονται τα ζυμαρικά,τα παξιμάδια και τα κουλουράκια του Παλιού Νερόμυλου, ακόμα και καφενείο είχε απο παλιά για τους κουρασμένους αγωγιάτες που μετέφεραν τα προϊόντα.

Ζητήστε να αλέσει μπροστά σας σιτάρι δείτε το τρεχούμενο νερό που κινεί το μύλο και πάρτε 3-4 κιλά αλεύρι ολικής άλεσης (φτιάχνεις υπέροχες κρέπες, κουλουράκια και γλυκά) αυτά τουλάχιστον έφτιαξε η μητέρα μου όταν της το πήγα.

παραδοσιακά προϊόντα στο ισόγειο.
Φετος επισκέφτηκα ξανα το νερόμυλο έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και πουλά διάφορα τοπικά προϊόντα σε μικρές συσκευασίες για τουρίστες είχε πολύ κόσμο. Η ποιότητα ανταμείβεται

Για να πάτε στη βόρεια είσοδο της Κυπαρισσίας υπάρχουν πινακίδες, αν είστε στη παλιά πόλη της Κυπαρισσίας όλο ευθεία απο το κάστρο. Τηλ.27610 25 797.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το αμάρτημα της μητρός μου, για μια παράσταση στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email