Τσερκεζ ταβουκ (συνταγή από την Ανατολή) - Çerkez Tavuğu

Ταβουκ ειναι το κοτόπουλο. Αρα η συνταγη εiναι Τσερκεζικο κοτόπουλο. Γεωργιανοί και οι Μογγόλοι θεωρούν το φαγητό αυτό μέρος της δικής τους κουζίνας.Οί Τσερκέζοι είναι μια φυλή απο τις πολλές που ζουσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το 1860 όταν η Κιρκασία καταλήφθηκε από τους Ρώσους, μερικές χιλιάδες Κιρκάσιοι, που ανήκαν στη αίρεση των μουριδών, μετά από σθεναρή αντίστασή τους, υπό την ηγεσία του ιμάμη Σαμίλ κατά του Ρωσοκοζάκου στρατηγού Γερμόλωφ που, εφαρμόζοντας τη τακτική της καμένης γης κατέλαβε τα οχυρά τους, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία παρά να υποστούν το ζυγό των απίστων (χριστιανών).

Οι Τσερκέζοι όπως ονομάζονταν τότε έγιναν δεκτοί από τις οθωμανικές αρχές κατ΄ εφαρμογή του δόγματος του πανισλαμισμού που είχε ήδη ξεκινήσει από τους Σουλτάνους και είχε υιοθετήσει το οθωμανικό κατεστημένο.

Τότε η οθωμανική διοίκηση εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό μένος τους χρησιμοποίησε αυτούς ως μέσο ανταγωνισμού και καταπίεσης των χριστιανών της επικράτειας τοποθετώντας τους σε ευαίσθητες περιοχές όπως στην Μακεδονία αλλά και στην Αρμενία. Οι Τσερκέζοι πραγματικά άριστοι ιππείς δημιούργησαν στρατιωτικά αμιγή έφιππα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους πολέμους που διεξήχθησαν στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 περίπου το 1/4 του οθωμανικού ιππικού ήταν Τσερκέζοι.Ταβουκ ειναι το κοτόπουλο. Αρα η συνταγη εiναι Τσερκεζικο κοτόπουλο [Circassian chicken].  Παρα τις περιγραφές απο τη wikipedia στις αρχές του 20ου αιώνα τα πήγαιναν κι αυτοι πολυ καλά με τους Ελληνες γιατί με το Παντουρκισμό των νεότουρκων ήταν κι αυτοι υπο διωγμό.

Οι Γεωργιανοί (εχει πολλους Τσερκέζους εκει) και οι Μογγόλοι (λενε πως απο κει κατάγωνται οι Τσερκέζοι). θεωρούν το φαγητό αυτό μέρος της δικής τους παραδοσιακής κουζίνας.

Τσερκεζικη κουζινα ,

Η ΣΥΝΤΑΓΗ Τσερκεζ ταβουκ [Çerkez Tavuğu] 


τσερκεζικο κοτοπουλο


Βράζουμε ένα κοτόπουλο, βραζμένο το τεμαχίζουμε και το τσιγαρίζουμε μεβ λίγο βούτυρο.  μισο κιλό καρύδια και 2 σκελίδες σκόρδο τα περνάμε απο το μουλτι με λιγο ζωμό κοτόπουλο γίνονται σαν αλοιφη την οποία τη βράζουμε για λίγα λεπτά.

Στο σκεύος που τσιγαρίσαμε το κοτόπουλο ρίχνουμε τα λιωμένα καρύδια προσθέτουμε κι άλλο βούτυρο (που λιωνει με την ηδη υπαρχουσα θερμότητα, στην αναγκη ανακατευουμε)  και κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Αγκίστρι. update 2015