24 Μαρ 2009

Το ρολόι της Πράγας


Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είναι ένα απο τα πολλά που κατασκευάστηκαν σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις από το 14ο αιώνα και μετά.

Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού στη βάση του γοτθικού πύργου του Δημαρχείου της Πράγας υπολογίζεται ότι έγινε το 1410 από τον διάσημο εκείνη την εποχή ωρολογοποιό Mikulas Kadan. Βασίσθηκε στις συμβουλές και αστρονομικές γνώσεις του καθηγητή των μαθηματικών και της αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Πράγας Γιαν Οντέγιοφ που είναι γνωστός με το ψευδόνυμο "Sindel".


80 χρόνια μετά προσθέσανε την περιστρεφόμενη πλάκα που κατασκεύασε ο Jan Hanus Ruze.



Τον Jan Hanus Ruze, τον οποίο το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να τον τυφλώσει, για να μη μπορέσει να κατασκευάσει δεύτερη τέτοια πλάκα σε ρολόι άλλης πόλης.

Τα επόμενα χρόνια διακοσμήθικε η πρόσοψη της όλης κατασκευής στη βάση του γοτθικού πύργου με ανάγλυφες παραστάσεις με γλυπτά από το εργαστήριο του γνωστού γλύπτη της εποχής Peter Parlez.

Η διακόσμηση του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1865 με το ζωγραφιστό «ημερολόγιο» σε έναν κυκλικό δίσκο κάτω από το Ρολόι, έργο του γνωστού Τσέχου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Josef Manes.
Στη φωτογραφία πάνω βλέπετε το ρολόι (στο Τσεχικα ορλοϊ παράφραση της Ελληνικής λέξης ωρολόγιο) με την περιστρεφόμενη πλάκα και κάτω το ζωγραφιστό ημερολόγιο.

πηγή wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου