2 Ιουν 2009

Κύθηρα (Τσιρίγο) το κόσμημα του Αιγαίου

Αγγλική γέφυραΤα Κύθηρα(Kythera) το νησί της ουράνιας Αφροδίτης βρίσκονται νότιο ανατολικά της Πελοποννήσου μα ανήκουν στα Επτάνησα.

Διοικητικά υπάγονται στην Αττική όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Κάτι που δεν είναι γνωστό για το νησί είναι ότι πολιορκήθηκε από το στρατό του Ναπολέοντα.
Τα Κύθηρα έχουν αλλάξει χέρια όσο κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.

Από τους Μίνωες που είχαν το λιμάνι της Σκάνδειας ως ενδιάμεσο σταθμό για τα ταξίδια τους στην δύση, το πήραν οι Φοίνικες, μετά οι Μυκηναίοι και αργότερα η Σπάρτη από την οποία προσπάθησε να το πάρει η Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Μετά η Μακεδονία από την οποία το πήραν οι Ρωμαίοι.

Από το Βυζάντιο έπεσε στα χέρια των Ενετών σταυροφόρων με επικεφαλής τον Μάρκο Βενιέρη, Το 1537, ο διαβόητος κουρσάρος και πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει και καταστρέφει ολοκληρωτικά το νησί και πουλάει τους επιζήσαντες σαν σκλάβους στην Αφρική. Όταν το κράτος της Βενετίας έπαψε να υπάρχει το 1797, πέφτει στα χέρια των Γάλλων μετά από πολιορκία. Ένα χρόνο μετά οι Τούρκοι το καταλαμβάνουν και το δίνουν στους Ρώσους, τότε γίνετε μεγάλος σεισμός και καταστρέφεται ολοκληρωτικά.
κυθηρα
Το 1809 περνάει στα χέρια των Άγγλων το κτίζουν σχεδόν από την αρχή και κυριαρχούν σ’ αυτό, όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, μέχρι το 1864, που το μεταβιβάζουν στην Ελλάδα.

Το Τσιρίγο όπως είναι η Ενετική ονομασία των Κυθήρων είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες. Έχουν έκταση περίπου 280 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πλούσια βλάστηση , κυρίως στο βόρειο μέρος και στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που τρέχουν όλο το χρόνο.
Το νησί είναι γεμάτο μικρά χωριά που είναι διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του.

Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, βρίσκεται σήμερα στο Κάστρο της πρωτεύουσας είναι το δεύτερο σημαντικό μετά από αυτό της Κέρκυρας γιατί περιέχει αρχεία από τον 16ο αιώνα.

Στα Κύθηρα συναντάς κτίσματα Βυζαντινά, Βενετσιάνικα, Αγγλικά, επί Αγγλοκρατίας κτίστηκαν γέφυρες(βλέπε φώτο), σχολεία, μέχρι και ένας καταπληκτικός φάρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.



Άλλη ενδιαφέρουσα τοποθεσία είναι η Βυζαντινή πρωτεύουσα ο Αγ. Δημήτριος (Παλαιοχώρα) που είναι κτισμένος δίπλα σε ένα απότομο φαράγγι. Την πόλη αυτή την έκτισε η φάρα των Ευδαιμονογιάννηδων, όταν το έτος 1000 το νησί ερήμωσε, ήρθαν από την Μονεμβάσια έκτισαν την πόλη και ήταν οι μόνοι κάτοικοι για 200 περίπου χρόνια.


Πηγη-photo Μυλοποτάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου