13 Ιουν 2009

Ζάζαρη - Χειμαδίτιδα

Η λίμνη Ζάζαρη μία από τις 6 λίμνες του νομού Φλωρίνης είναι μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, έχει έκταση 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 602μέτρων.

Τροφοδοτείται με νερό από το ποτάμι του Σκλήθρου, αλλά και από υπόγειες πηγές, ενώ στη συνέχεια τροφοδοτεί με τη σειρά της τη Χειμαδίτιδα.
Μία λωρίδα γης χωρίζει τις δύο λίμνες μόνο που η Ζάζαρη είναι 9 μέτρα ψηλότερα από τη χειμανίτιδα γι αυτό και το νερό κατεβαίνει από τη μία λίμνη στην άλλη που είναι και 5 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος. Λένε ότι οι δύο λίμνες είναι τμήμα της αρχαίας λίμνης Εορδαίας.

Η Χειμανίτιδα κυρίως είναι γεμάτη με απροσπέλαστους πυκνούς καλαμιώνες στους οποίους ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη ζώων και πτηνών.

Στις δύο λίμνες φιλοξενούνται 140 είδη πτηνών, μεταξύ τους ερωδιοί, χρυσαετοί, θαλασσαετοί, γεράκια κτλ. Ακόμα υπάρχουν 12 είδη θηλαστικών, 7 είδη ερπετών, 7 είδη αμφιβίων και 8 είδη ψαριών, όπως γριβάδια, τούρνες, γλύνια, πλατίκες κτλ
185 είδη βατράχων υπάρχουν στη Ζάζαρη γι αυτό και δεν έχει καθόλου κουνούπια.

Αξίζει όμως να αναφερθεί πως στη Χειμαδίτιδα αναπαράγεται, με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα, η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), με 60 ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος.
Οι δύο λίμνες υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Στις όχθες της Ζάζαρης βρίσκεται ο παραλίμνιος οικισμός του Λιμνοχωρίου που περιβάλλεται από τα γαλάζια νερά της Ζάζαρης και από καλαμιώνες, βαλτοτόπια που διασχίζονται από ένα δίκτυο δασικών δρόμων.

Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες που μπορεί κάποιος εκτός από διανυκτέρευση να κάνει κανό ,ορεινή ποδηλασία, πεζοπορεία, βόλτα με άλογα και άλλες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου