20 Νοε 2009

Το φράγμα του Σμόκοβου και η ομόνυμη λίμνη

Οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας είναι ατελείωτες.Πολλές από αυτές έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και μια από αυτές είναι η τεχνητή λίμνη του Σμόκοβου.

Δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Ονόχωνου και τις απορροές του οροπεδίου της Ξυνιάδας. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 2003. Το φράγμα είναι χωμάτινο, με μήκος περίπου 460 μέτρα και ύψος 104 μέτρα. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. m3 και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα.

Το Σμόκοβο μια πανέμορφη λίμνη, απέχει 40km από την πόλη της Καρδίτσας. Δίπλα της στην πλαγιά του λόφου Αη'λιά σε υψόμετρο 800 μ βρίσκεται το ομώνυμο χωριό. Περιβάλλεται από καταπράσινες και απέραντες χαράδρες κατάφυτες από βελανιδιές, πουρνάρια, πλατάνια, κέδρα και άλλα δένδρα.

Μοναδικές πηγές με ιαματικά νερά που υπάρχουν στο Σμόκοβο, προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή. Οι ονειρικές τοποθεσίες, η ποιότητα των πηγών αλλά και η υποδομή που χαρακτηρίζει την περιοχή την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των λουτροπόλεων. Τα λουτρά του Σμόκοβου λειτουργούν από το 1662. Οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου-Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση- αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Τα λουτρά επισκεπτόταν συχνά ο Αλή Πασάς.




Το 1926 το Σμόκοβο μετονομάσθηκε από την πολιτεία σε Λουτροπηγή, επειδή χαρακτηρίσθηκε η ονομασία του ως σλαβική λέξη , που σημαίνει φιδότοπο ή δρακοντότοπο. Ανήκει στο δήμο Μενελαϊδας

Εδώ, όπως καταμαρτυρούν τα ευρήματα αλλά και ο Όμηρος, κατοικούσαν οι αρχαίοι Δόλοπες, αρχαία φυλή δεινών πολεμιστών, με την πρωτεύουσα τους να βρίσκετε στα όρια της σημερινής Κτιμένης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιοχή υπογράφτηκε η συνθήκη του Ταμασίου όπου αναγνωριζότανε η αυτονομία των Αγράφων από τους Τούρκους.

Φώτο http://picasaweb.google.com/lh/photo/im66y0KK-qwrYbggoKk_mw


Φώτο 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου