Το ομορφότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο
Στα τέλη του 19ου αιώνα στη νότια Πελοπόννησο κοντά στο Γύθειο ανακαλύφθηκε ένα πανέμορφο λιμναίο σπήλαιο.Xωρίζεται σε τρία διαφορετικά σπήλαια, στο σπήλαιο Bλυχάδα που είναι επισκέψιμο, και τα σπήλαια Aλεπότρυπα και Kαταφύγι, τα δύο τελευταία μόνο σπηλαιολόγοι μπορούν μέχρι τώρα να επισκεφτούν γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνηση και χαρτογράφηση τους.
Η σπηλαιολογική εταιρία χαρτογράφησε το μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου μετά από μακροχρόνιες αποστολές.
" στην αποστολη χαρτογραφισης του χερσαιου τμηματος του σπηλαιου αυτου!!! ο κοσμος ευτυχώς η δυστυχώς δεν εχει προσβαση σε αυτο το κοματι!!...μετα απο μια σπηλαιοκαταδυση με τον κορυφαιο σπηλαιοδυτη Αβαγιανο...και με ολους σπηλαιοσυντροφους το θεαμα που αντικρυσα ηταν πραγματικα απιστευτο!!! ενα τεραστιο χερσο σπηλαιο με ολολευκους σταλακτητες και σταλαγμητες!!! οι δε μορφολογια τους κατι το εξω-πραγματικο...ειχαν το παχος μιας τριχας μαλιου...και ηταν σαν τεραστιοι ολολευκη αχινοι" Περιγράφει ο σπηλαιολόγος Kostantinos Sideris φίλος από το .facebook.που μετείχε στις αποστολές ως το 2011.
Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1898 από τον Π. Αραπάκη που εξερεύνησε και το πρώτο τμήμα του. Στο σπήλαιο και συγκεκριμένα στην Αλεπότρυπα, ανακαλύφθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν ότι ήταν κατοικήσιμο από το 6000 πΧ.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλοι και οι πολύχρωμοι σταλαγμίτες του που έχουν ενωθεί με το βυθό του σπηλαίου, αλλά και σταλακτίτες που παριστάνουν μορφές ζώων ή ανθρώπων και στους οποίους έχουν δοθεί ονόματα.
Περιγραφικά ονόματα έχουν δοθεί και στα τμήματα του σπηλαίου, αίθουσα των θαυμάτων, αίθουσα των ναυαγίων, κρυφό παλάτι, Ηράκλειες στήλες. Η περιήγηση γίνεται με βάρκες.
Λειτουργεί και νεολιθικό μουσείο, στο οποίο εκτός από τα εργαλεία και τα σκεύη υπάρχει και διατηρημένος σκελετός ανθρώπου. Το σπήλαιο ήταν κατοικία, χώρος εργασίας, αποθήκη αγαθών ακόμα και νεκροταφείο για το νεολιθικό άνθρωπο, λόγο του άφθονου πόσιμου νερού.
Το 3200 πχ η κατοίκηση διακόπηκε λόγο σεισμού που έφραξε την είσοδο.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου