23 Σεπ 2014

Όταν πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η Αίγινα

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν πως πριν να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο ήταν η πρωτεύουσα. Λίγοι όμως ξέρουν πως η Αίγινα ήταν η πρώτη έδρα του κυβερνήτη και πρωτεύουσα της Ελλάδας.


Στις 11 Νοεμβρίου του 1826 η Αίγινα γίνεται η πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Από εδώ αρχίζει η σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας. Διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα κυβερνητικά διατάγματα.

Κόσμος άρχισε να συρρέει στο νησί. Από όλα τα μέρη άρχισαν να φτάνουν πρόσφυγες μα και τεχνίτες και έμποροι. Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, Νησιώτες αλλά και Μικρασιάτες και Μακεδόνες...



Ο Edward Quient υπολογίζει από τα άτομα που ζούσαν τότε στην Αίγινα, το 30% ήταν ντόπιοι και το 70% πρόσφυγες, Πολλοί από αυτούς ζούσαν σε σπηλιές ή σε κρύπτες αρχαίων τάφων. Οι Αιγινήτες ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, αν και οι περισσότεροι ζούσαν σε καλύβες. Οι συνθήκες ζωής αυτή την εποχή ήταν άθλιες. Στο σύνολό της, η Αίγινα, ήταν κακοκτισμένη με στενούς δρόμους και εκτός από λίγα μεγάλα σπίτια τα άλλα ήταν όλα καλύβες.

Μια μικρή εξαίρεση ήταν το λιμάνι. Εκεί μπορούσες να δεις σχετικά καλοφτιαγμένα μαγαζιά όπου έμποροι, πρόσφυγες από όλα τα μέρη της Ελλάδας (κυρίως Χιώτες), πουλούσαν τρόφιμα και είδη πολυτελείας από την Ευρώπη. Υπήρχαν ακόμα μερικά καφενεία, δύο ξενοδοχεία και ένα ζαχαροπλαστείο.


Το 1827 ο Καποδίστριας πριν εκλεγεί κυβερνήτης, αναχώρησε για την Αμερική με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και άλλα εφόδια για την Ελλάδα. Γυρίζει τον Νοέμβριο του 1827 φέροντας μαζί του τρόφιμα, ρούχα και χρήματα που μοιράζει στους πεινασμένους της Αίγινας.

Στις 11 Ιανουαρίου 1828 το πλοίο "Warspite" στο οποίο επέβαινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας έφθασε στο λιμάνι της Αίγινας. Στις 12 Ιανουαρίου τα ελληνικά πλοία, τα προσορμισμένα στο λιμάνι, το ρωσικό πολεμικό "Ελένη", δύο γαλλικά πλοία, μια κορβέττα και η φρεγάτα "Ήρα", όλες οι αρχές του νησιού με επί κεφαλής την Αντικυβερνητική Επιτροπή, όλος ο λαός της Αίγινας υποδέχτηκαν επίσημα τον πρώτο Κυβερνήτη. Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην προκυμαία της Αίγινας και οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί όλων των πλοίων ελληνικών και ξένων, ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Αίγινα, για τη χώρα. Η υποδοχή του Κυβερνήτη είχε ορισθεί στη Μητρόπολη, η οποία τότε χρησίμευε και ως έδρα του Βουλευτηρίου.

Ο Κυβερνήτης δεν ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του. Στις 20 Ιανουαρίου εξέδωσε μια διακήρυξη προς τους Έλληνες, η οποία έχει καταχωρηθεί στη Γενική Εφημερίδα. Ορκίστηκε στις 26 Ιανουαρίου στο ναό της Μητροπόλεως.

Τον πρώτο χρόνο τις διακυβέρνησης του ο Καποδίστριας φρόντισε να κτιστεί ορφανοτροφείο στην Αίγινα, που στέγασε 500 παιδιά που μέχρι τότε ζητιάνευαν στους δρόμους και το λιμάνι. Το ορφανοτροφείο, τους παρέχει στέγη, τροφή, ένδυση, υπόδηση και εκπαίδευση (γράμματα - πρακτικές τέχνες).

Έτσι άρχισε το νέο Ελληνικό κράτος, πέρασε πολλές φουρτούνες, δολοφονία του Καποδίστρια, Μικρασιατική καταστροφή, κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία συνταγματαρχών και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Πάντα όμως έβρισκε τρόπο να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει.


Πηγή www.aegina.com.gr

3 σχόλια:

  1. Είσαι λάθος.
    Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στη Β΄ Σύνοδό της, στην Τροιζήνα, εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας για 7 χρόνια: «Επροβλήθη να εκλεχθή Κυβερνήτης της Ελλάδος ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας. Έγινε ομοφώνως δεκτή η πρότασις…», και στη συνέχεια του απηύθυνε «προσκλητική επιστολή». Η ίδια συνέλευση, στις 4 Μαϊου 1827 ορίζει το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα «θεωρούσα ότι κατάλληλος καθέδρα της Κυβερνήσεως άλλος τόπος δεν είναι προς το παρόν ειμή το Ναύπλιον».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11 Νοεμβρίου του 1826 η Αίγινα γίνεται κυβερνητική έδρα, η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους.Από εδώ αρχίζει η σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας. Ιδρύεται το πανελλήνιο, διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα διατάγματα του Κυβερνήτη.
    Λίγους μήνες αργότερα το Μαϊο του 1827 ορίζεται το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πανηγυρική άφιξη του Καποδιστρια το 1828 ,έγινε στην Αίγινα, υπήρχαν καλύτερες υποδομές, ασφάλεια απο τους Τουρκους κτλ (η επανάσταση συνεχιζόταν) γενικώς υπήρχαν διαμάχες διπλές κυβερνήσεις πολιτικών και στρατιωτικών και γενικώς επικρατούσε ένα μπάχαλο που ο Καποδίστριας προσπαθούσε να διορθώσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή